КС „заличи“ Станислав Тодоров като председател на КЕВР

  • 21 юли 2022 12:00

  • 2249
  • 12
КС „заличи“ Станислав Тодоров като председател на КЕВР
© Булфото (архив)

Конституционният съд (КС) зачеркна от правния мир петте месеца и половина, през които Станислав Тодоров (издигнат от „Подължаваме промяната“) беше председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Съдът обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избора му, но това не означава просто, че той за в бъдеще няма да е председател на КЕВР, а че никога не е бил.

Причината за това е във възприетото преди две години от самия КС ново тълкуване, според което обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на влизането им в сила (повече за тълкувателно решение №3/2020 г. на КС виж тук). Т.е. през 2020 г. конституционните съдии придадоха обратна сила на някои свои актове и решението, с което обявиха за противоконституционен избора на председател на КЕВР, е един от тях.

Така последицата от днешното им произнасяне е, че Станислав Тодоров никога не е бил начело на регулатора. Той встъпи в длъжност на 10 февруари 2022 г.

Шефът на КЕВР: Търсим газ по целия свят, от САЩ до Туркменистан

Решението на КС „отваря вратата“ и за оспорване на решения на КЕВР, приети след встъпването на Тодоров на поста. Комисията се състои от председател и четирима членове, а решенията ѝ се вземат с обикновено мнозинство. Освен това тя заседава и в два състава –  „Енергетика“ и „Водоснабдяване и канализация“. Всеки от тях включва председателя и съответно двамата членове със стаж в областта на енергетиката или на водоснабдяването и канализацията. Обявяването на избора на Тодоров за противоконституционен обаче не означава, че всички решения на КЕВР може да бъдат поставяни под въпрос, а евентуално единствено тези, при които неговият глас е бил решаващ за формиране на мнозинство – членовете са се разделили 3 на 2 и той е бил третият.

КС още не обявил мотивите си, а само, че решението е взето с 9 гласа, а Соня Янкулова го е подписала с особено мнение.

В искането за отмяната на решението за избор на Тодоров обаче от ГЕРБ посочиха, че с него са погазени принципите на правовата държава, политическият плурализъм и равнопоставеността. Причината за това са направените след откриването на процедурата за избор на председател на КЕВР изменения в Закона за енергетиката, с които беше променено определението за това какво е „стаж в областта на енергетиката“ (повече за аргументите в искането виж тук). ГЕРБ твърдят, че освен, че е недопустимо да се променят правилата в хода на вече започнала процедура, случилото се им е попречило да издигнат свой кандидат. Самият Станислав Тодоров беше конституиран като заинтересована страна по делото в КС и представи доказателства за стажа си, както и разви виждането, че няма проблем с промените на изискванията.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2249 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2022.07.21 | 17:16

12
От КС на гейберастията, в който се хрантутят правни неграмотници като Ф.Д. и корупционери като бившия омпутсман друго, освен подкрепа за корупцията няма да има.
Тенев

2022.07.21 | 16:58

11
Купона започна:)))
Умник Гюро

2022.07.21 | 13:03

4
Ваксините на Гейтс-Фаучи-Рокфелер са всъщност генно-инженерни продукти. Генерално те действат в 2 направления. Първо, вкарват синтетични генетични ензими в човешките клетки, които предизвикват мутации и изменения на генетичния код. Човекът се превръща във Франкенщайновски хибрид, с разрушена имунна система и боледуващ непрекъснато. Става роб на фармацевтичните компании, докато накрая умре след поредната бустерна инжекция... Второ, ваксините съдържат нано-частици, които се възпроизвеждат непрестанно в човешкото тяло. Образуват се синтетични-емитерни структури - така наречените "моргелони". Човекът се превръща в рутер, способен да бъде направляван от разстояние чрез блу-туф и 5Джи технологии. Т.е. хората стават част от компютърните глобални мрежи... Хайде сега отивайте и се ваксинирайте, както сатанистите в България ви казват... Това е най-краткия път към ада.

2022.07.21 | 15:18

10
До събота да се явиш тук с тест за наркотици!!

2022.07.21 | 13:27

7
ГЮРО, направи ми още една свирка!
Гост

2022.07.21 | 13:34

8
Само като го видиш на снимката виждаш крадец и мошенник боклук

2022.07.21 | 13:26

6
Справедливо решение. господина аут от КЕВР!
това са

2022.07.21 | 12:36

2
най-големите некадърници и мошеници, които ни ги натресоха краварите с мадуровките
Хе..хе

2022.07.21 | 13:14

5
В това управление е БСП, ДБ.ИТН. те го избраха тоя. Кво са ти виновни кравари,овчари и педали.т.е педалите са виновни.

2022.07.21 | 12:38

3
Бетер сме от бананова република. Назначавания, уволнения, всичко е според кефа на шефа.

2022.07.21 | 12:17

1
Пхаааааа... Поредната изцепка на промяната.. Няма закони, няма нищо.. Да ви Ева мамата

Добави коментар

Водещи новини