Депутатка се призна за виновна за катастрофа, осъдиха я

  • 27 юни 2022 15:00

  • 1245
  • 1
Депутатка се призна за виновна за катастрофа, осъдиха я
© Novini.bg/ Canva

Депутатката от “Продължаваме промяната” - Русе Рена Стефанова получи условна присъда от 3 месеца, след като сключи споразумение с прокуратурата за катастрофа с пострадала жена. 

Р. С. се призна за виновна в това, че на 13.12.2021 г., в гр. София, при управление на лек автомобил по ул. „Одрин“ на кръстовището с бул. „Тодор Александров“, при извършване на маневра ляв завой нарушила правилата за движение по пътищата, както следва чл. 116 от ЗДвП „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците…. и към престарелите хора“ и чл. 119, ал. 4 от ЗДвП: „Водачите на завиващите нерелсови пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците“, като не била достатъчно внимателна и предпазлива и не пропуснала пресичащата от ляво на дясно спрямо посоката й на движение по прилежащата пешеходна пътека (сигнализирана с пътна маркировка М8.2 от ЗДвП) пешеходка Д. Д., като реализирала пътно-транспортно произшествие с нея и по непредпазливост ѝ причинила средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на 12-ти гръден прешлен, довело до трайно затруднение на движението на снагата за срок по-дълъг от 30 дни, като деянието е извършено на пешеходна пътека – престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. последно, б. „а ”, пр. 2 вр. ал. 1, б. „б”, пр. 2 вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

След искането на Гешев: Депутатката от ПП се отказва от имунитета си

Обвинението спрямо Р. С. е повдигнато след като от страна на главния прокурор бе отправено искане до 47-то Народно събрание , а народният представител сам даде съгласието си за продължаване на наказателното производство спрямо него.

Пред съда обвиняемата заяви, че се признава за виновна в извършване на престъплението. С определение от 22.06.2022 г. Софийски градски съд (СГС) одобри споразумение между Софийска градска прокуратура и защитата на обвиняемата Р. С.

Съдът счете, че определеното на обвиняемата наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 месеца, изпълнението на което на основание чл. 66, ал. 1 от НК се отлага за срок от 3 години и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 3 месеца, е съответно на обществената опасност на деянието и дееца и е в съответствие със закона и морала.   

Определението на съда е окончателно.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1245 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Иван

2022.08.09 | 14:39

1
А Киро острото и Кокорка Василева кога?

Добави коментар

Водещи новини