Подсъдим получи 5 години лишаване от свобода за притежание на над 300 кг. кокаин

  • 13 юни 2022 20:06

  • 638
  • 1
Подсъдим получи 5 години лишаване от свобода за притежание на над 300 кг. кокаин
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Софийският градски съд осъди на 5 години лишаване от свобода и 20 хиляди лева глоба Николай Петров, подсъдим за това, че е държал над 300 кг. кокаин, в апартамент в столичния кв. „Студентски град“. 

Част от наркотика беше открит на 24 май 2020 г. при случайна проверка на полицията в колата на подсъдимия. По това обвинение обаче съдът оправда Петров, защото в обвинителния акт е посочено, че той е държал кокаина в колата си на въпросната дата за периода от 17:25 ч. до 18:23 часа, което е невъзможно, тъй като това е периодът на претърсване на автомобила, а самият Петров е бил задържан още в 12:25 ч. Това е единствената причина той да бъде оправдан по това обвинение, мотивира се докладчикът по делото съдия Тони Гетов. 

Спипаха 25-годишен дилър на дрога в София

Тройният съдебен състав оправда и другия подсъдим Манол Николов, тъй като за него има само епизодични доказателства, че е пребивавал в апартамента, в който са открити наркотиците, но няма достатъчно доказателства, че той е бил съучастник на Петров. 

Делото се гледа по съкратената процедура. В обясненията си пред съда подсъдимият Николай Петров заяви, че не е знаел, че пренася и държи кокаин, а е мислил, че това са медицински добавки и материали. Работа му предложил човек, на когото не каза името от страх за живота си. Въпросният мъж поискал да наеме апартамент, в който да се складират медикаменти и после да намери склад, където да се приготвят добавките и оттам да се пласират в аптечната мрежа. Подписали граждански договор и му обещал, че ако всичко е наред, ще стане трудов, предаде БТВ. 

Нямах никаква представа, че това са наркотици. Никога не съм разпространявал. Страхувам се за живота си и най-вече за детето. Бях в безизходица, приятелката беше бременна, а аз нямах пари. Извинявам се на вас и на цялата държава, че съм участвал в това нищо, заяви пред съда Николов. 

Другият подсъдим Манол Николов пък обясни, че е трябвало да бъде на операция в София и само временно е бил в този апартамент, без да знае какво се съхранява в него. 

В пледоарията си прокурорът поиска наказание близо до максимума, предвиден в закона, което е 15 години, както и глоба отново към горния размер от 20 000 лв. 

Представителят на държавното обвинение изтъкна, че човек, който не знае, че извършва незаконна дейност, не се нуждае от тайник в колата си и че предвид ограниченията за пътуване по време на пандемията от COVID-19, вероятно огромното количество кокаин е било за българския пазар. 

Присъдата не е окончателна и подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд – София.

Мая Йорданова
638 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.13 | 21:02

1
Пожелавам на съдиите децата им да му станат клиенти на тоя невинния.

Добави коментар

Водещи новини