Обезщетяват с до 10 000 евро за забавени дела

  • 21 юни 2012 17:45

  • 839
  • 1
Обезщетяват с до 10 000 евро за забавени дела
© Булфото

Ново звено към Инспектората на ВСС ще замести Страсбург по отношение на забавените дела у нас. Това каза в Пловдив министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Според нея гражданите няма да ходят вече до там и да чакат по 5-10 години за едно дело. На практика случаите ще бъдат разглеждани в рамките на 6 месеца след молба до министъра на правосъдието и инпектората към ВСС, уточни Ковачева. При безпричинно забавяне на делото потърпевшите ще получат адекватно на европейското обезщетение за претърпените вреди, а в Страсбург обезщетенията са до 10 000 евро, уточни тя. Според нея това е нов механизъм, който ще даде "глътка въздух" на Страсбург от една страна, а от друга хората ще бъдат обезщетявани по-бързо.

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент уточни, че този механизъм ще заработи след приемането на Закона за съдебната власт и така ще се противодейства на бавното правосъдие. Министерството на правосъдието е направило оглед на всички сгради в страната и вече има списък с тези, които най-спешно се нуждаят от ремонт, каза още Ковачева. Тя уточни, че на база на тази оценка ще се ремонтират съдилищата в страната и като приоритет за ведомството си посочи сградата на съда в Перник. По думите й тя се нуждае спешно от ремонт, който по предварителни данни ще струва около три милиона лева.

Ковачева съобщи, че съвсем скоро ВСС е изготвил доклад за натовареността на съдилищата в страната. Надявам се в резултат от изводите от него да бъде направена една сериозна реформа, така че да се балансира тяхната натовареност, добави съдебният министър. По думите й има съдилища с много малко натовареност и други, като Софийския районен съд, с много голямо натоварване. Задачата на ВСС е да започне реформата и то с оптимизиране на щатовете и натовареността на съдилищата и прокуратурата в България, коментира Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Министърът на правосъдието откри новата сграда на Административния съд в Пловдив.

Последвайте канала на

БТА
839 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
какмибешеимето

2012.06.22 | 00:43

1
Първо ще се взимат 10 те хилядарки,а после условна. Много добре,отлично,седмично.=

Добави коментар

Водещи новини