Министър Надежда Йорданова се срещна с посланиците на Нидерландия и Белгия

  • 14 март 2022 16:19

  • 329
  • 0
Министър Надежда Йорданова се срещна с посланиците на Нидерландия и Белгия
© Министерство на правосъдието
Слушай новината Слушай новината

Министърът на правосъдието Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. проведе работна среща с посланиците на Нидерландия и Белгия Н. Пр. г-н Симон Ван Дер Бург и Н. Пр. г-н Фредерик Мьорис, съобщиха от правосъдното министерство. 

Посланик Мьорис изрази положителна нагласа относно намеренията на правителството за борба срещу корупцията, укрепване на върховенството на правото и провеждане на цялостна съдебна реформа, тъй като това е изключително важен въпрос за гражданите.

Министър Йорданова запозна представителите на Нидерландия и Белгия с приоритетите на екипа ѝ – някои с висок приоритет и търсен незабавен ефект, а други – с по-дълъг срок за изпълнение.

Като най-належащи тя определи промяната в законодателството по отношение на отчетността и отговорността на главния прокурор, прозрачността в работата на съдебната система, подобряване на достъпа до правосъдие на гражданите и промяна в антикорупционния орган.

Друг основен приоритет на правителството е в изпълнение на поети международни ангажименти на България, като към момента е възприет подход за включване на реформи с политически ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост и Националната програма за развитие на България 2030 в отговор на препоръките на Европейския семестър.

Същевременно в плана са предложени и мерки за повишена отчетност на главния прокурор, за да се гарантира, че България прилага установените  международни практики на Съвета на Европа за безпристрастно и ефективно правосъдие.

Приоритетни сфери на законодателството, които вече се разглеждат в парламента, са проектът на  закон във връзка с Глобалния закон „Магнитски“ и санкциите по тази линия, както и проекта за промени в Закона за съдебната власт, отнасящи се до специализираните съд и прокуратура.

Като изключително важна тема беше очертано законодателството в сферата на борбата с домашното насилие.

Надежда Йорданова се срещна с британския посланик

Посланиците бяха запознати с работата на създадената междуведомствена работна група за подготовка на законопроекта, както и за последващите действия по приемането му.

Посланик Ван дер Бург благодари за предоставената информация, за прозрачността и за напредъка, който се реализира от новото правителство, което не е лесен процес.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
329 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини