Почина основен свидетел срещу Бобокови, Прокуратурата разследва убийство

  • 01 март 2022 22:28

  • 6711
  • 15
Почина основен свидетел срещу Бобокови, Прокуратурата разследва убийство
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Прокуратурата и МВР заплетоха мистерията със смъртта на 49-годишния Васил Богданов, който е основен свидетел по делото за отпадъците срещу братя Бобокови.

Богданов е намерен мъртъв в неделя сутринта. Трупът му е открит на циментова площадка до един от цеховете в завода за акумулатори в Долна баня.

Според МВР събраните данни сочат за случаен инцидент, но Софийска окръжната прокуратура обяви, че разследва убийството на Богданов. Знае се, че мъжът е паднал от новострояща се сграда на територията на завода.

Смърт на циментова площадка в завод в Долна баня

Сигналът за починалия мъж е подаден в 9:00 ч сутринта в неделя. При огледа на местопроизшествието на бетонна площадка в непосредствена близост до цех е открито безжизненото тяло, посочват от МВР. Разпитвани са служители на фирмата му, както и близки на Васил Богданов.

От работата на криминалистите не са събрани данни, че той е заплашван. Приживе не е имал притеснения за живота и здравето си. От разследването на полицията и заключенията на съдебния лекар засега няма данни за извършено престъпление. Работата обаче продължава за проверка на всички версии.

Във вторник ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова отказа да коментира подробности по случая. Богданов беше обвинен от тази институция, но даде показания, призна вината си и получи условна присъда м. г., пише "24 часа".

Софийската окръжна прокуратура обаче е квалифицирала смъртта му като убийство, съобщи държавното обвинение. Разследването е възложено на Националната следствена служба, която поема най-тежките случаи. Аутопсията на Богданов показала, че е починал от травми по тялото и главата. 

Назначена е съдебно-медицинска експертиза, допълнителен оглед на местопроизшествието и експертизи на веществени доказателства. Следователите ще разпитват още свидетели.

Смъртта на Васил Богданов няма да промени хода на делото срещу Атанас и Пламен Бобокови, защото той е дал показания пред съдия, обясниха юристи. Те дори бяха публикувани от прокуратурата още когато делото беше в етап на разследване. 

"Тонове отпадъци са се съхранявали на площадка край Лом, която дори нямала ток и вода”, казва при разпита си пред съдия Васил Богданов. Той е служил във фирмата на Бобокови от 1999 до 2019 г. След това е уволнен, а през 2020 г. е арестуван заедно с тях, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и собственици на фирми за отпадъци по разследването на Специализираната прокуратура. Като ключова фигура в управлението на “Монбат” Богданов беше обвинен за участие в престъпна група и за пране на пари. По-късно второто обвинение отпадна. Миналата година той и още двама от групата сключиха споразумения за условни присъди и останаха само свидетели. Делото срещу другите бе внесено в съда, но в края на м.г. бе върнато в прокуратурата.

Според показанията на Богданов, дадени приживе, отпадъците само се транспортирали до Лом и оставали там в насипно състояние, вместо да се преработват.

Бобоков и Узунов осъдиха прокуратурата - бездействието ѝ съсипало психиката им

“Нарушени са всички законови изисквания, включително и за капацитета на площадката. Ако законовият капацитет за съхранение е бил 50 тона, ние сме имали няколкостотин”, казва Богданов в разпита си.

В показанията си той коментира още площадката за отпадъци в Плевен. Там фирмата на Бобокови имала “пълната подкрепа на кмета, на областния управител, на шефа на РИОСВ”. Всичко това било благодарение на контактите на Пламен Бобоков в МОСВ.

Skype

Според Богданов екоминистерството “проявило снизходителност по някакви причини и е позволило вноса на тези отпадъци”. Там боклуците също не се преработвали, а само се складирали.

Бившият служител на Бобокови обяснява още, че съзнавал отговорността си към държавата и бъдещето на страната и затова никога не би позволил незаконното им депониране, още по-малко в страната, в която живеели децата му.

“Това е престъпление спрямо всички нас”, обобщава Богданов.

Една от причините, поради които напуснал “Монбат”, била порочната дейност с отпадъците.

Богданов получавал по 200 хил. лв. годишно от фирмата на Бобокови. Когато напуснал, му дължали още 100 хил. лв. Пламен Бобоков е разказвал публично, че са освободили Богданов, защото бил груб и арогантен със служителите. 

Последвайте канала на

Novini.bg
6711 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
боклука рашкофф каза

2022.03.02 | 08:29

15
Аз наредих да го убият този свидетел. Тръгнал да дава показния срещу другарЕте бобокови! Ей тия демократи са били много наивни бе. Тия не знаят ли , че спечели ли руският Хитлер П.уткинов пак ще отворя Белене и Скравена!

2022.03.02 | 03:20

14
Хаха, случайност....
Качването на строежа

2022.03.02 | 02:04

13
се извършва стълба по стълба, след което слизането от строежа е много лесно, става само с една крачка.
Lisa

2022.03.02 | 01:29

12
Красиви момичета ви очакват на - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

2022.03.01 | 23:50

10
Всички руски "бизнесмени", като бобокови, скоро отиват в историята. Заедно с парите си. Да му мислят децата им как ще изкупуват чужди грехове.
смърт за ПУТКИН

2022.03.02 | 00:16

11
na sapun ... 4aavetata im("dicata") an SAPUUUNNNNNNNNN N
смърт за ПУТКИН

2022.03.01 | 22:39

1
hahahahahhahahaha skoro shapkarite sha bydat izkormeni... bRUTALNO.. ZIG HAIl

2022.03.01 | 23:41

9
Hitler WENT Kaput!
РОКО С ГРАНАТА

2022.03.01 | 23:41

8
Hitler WENT Kaput!

2022.03.01 | 23:28

7
Хахахаха починал! Очистен от тия братя престъпници! Кой балама може да повярва за естествена смърт. Платили са яко на наемен убиец а сега са подкупили и ченгетата. Няма го основния свидетел и те са чисти като сълза. Но скоро ще бъдат свитнати и те, двамата.
30години едно и също....

2022.03.01 | 23:18

6
дали ?!??!?
асдадасдас

2022.03.01 | 23:15

5
"паднал"

Добави коментар

Водещи новини