Борис Велчев: Има много притеснителни неща в записа с Любомир Павлов (видео)

  • 14 юни 2012 09:33

  • 2423
  • 3
Борис Велчев: Има много притеснителни неща в записа с Любомир Павлов (видео)
©

Никой не е давал никакви обещания на г-н Павлов и фактите, които последваха след публикацията на този разговор показват това ясно.

Това каза главният прокурор Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев пред журналисти по повод съдържанието на разговор на единия от собствениците на вестниците "24 часа" и "Труд" - Любомир Павлов, който прокуратурата трябваше да проверява.

"Притеснява ме този начин на говорене за прокуратурата. Не виждам кой би могъл да поеме подобни обещания, иначе отговорност за думите си г-н Павлов трябва да носи сам", посочи Велчев.

Попитан дали ще бъде търсена отговорност на Любомир Павлов, главният прокурор посочи: "Не бързайте. Това, което сме възложили, е да се изземат записите, да се свали до колкото е възможно цялата стенограма на разговорите, да се установи лицето, което е направило записа, да се види дали няма други записи. За други записи не зная. За сега тези записи, които бяха публикувани, са иззети и въз основа на цялата информация ще се правят извод"”, заяви още Велчев.

Той посочи, че записът категорично не е във връзка с някакво досъдебно производство със СРС-та. "Специални разузнавателни средства не са били прилагани, очевидно става дума за частен запис", добави Велчев.

"Ако някой има нещо да казва за прокурори, които са взели, поискали или друго свързано с подкуп, да дойде да го напише и да поеме отговорност за думите си. Няма да се проверява атаката срещу прокурор от градската прокуратура, защото е много удобно да се появиш в медиите, да хвърлиш подозрения и да наклеветиш един човек, а много по-трудно да седнеш да го напишеш това, да го внесеш в Прокуратурата и ако то не се окаже вярно, да носиш наказателна отговорност за набедяване", коментира главният прокурор.

"Обвиненията не са се появили на празно място, призовките за тяхното повдигане бяха изпратени няколко дена преди да се появят тези записи. Оттук нататък таймингът на отделните събитията се прави от друг режисьор, не ме питайте мен", каза Велчев на въпрос, защо повдигането на обвинения на Любомир Павлов и Огнян Донев е точно в този момент. "Сигурно има начин да се разбере кой е направил записа. Нямаме особен успех с подобни записи, наистина, но в този случай се надявам самият г-н Павлов да се сети кой може да запише подобен разговор с него", каза още Велчев.

"Има много притеснителни неща в записа. Например фактът (със цялата условност, дали е вярно съдържанието), че може да заплаши един човек, че ако той няма определено поведение, първата страница на национален ежедневник може да го определи като символ на корупцията. Много ми се иска и медиите да бъдат внимателно използвани, както ние използваме внимателно своите права, подобна грижливост е логично да очакваме от медиите”, каза Велчев.

Помолен да коментира, че в записа се споменава и главният прокурор, и за разговори със следовател Петьо Петров, Велчев каза: "Първо – г-н Петров не съм го чувал от години и второ – всеки, който си мисли, че по подобен начин могат да се решават дела – нещо се е объркал. Но отговорност за думите на г-н Павлов, аз не нося, носи си я той. Не съм получил записа. Бяха помолил ръководството на ДАНС още през почивните дни да си образуват проверка по този въпрос. Те са го направили и допускам, че те са иззели записа. Не вярвам, че очаквате, че аз разполагам с някаква много сложна техника, с които ще мога да чуя всички пасажи в записа, които за сега са останали неразчетени. Това е работа на оперативните служби. Има сигнал в градската прокуратура – какъв точно и какво е съдържанието, не мога да коментирам, не съм го виждал. При мен лично сигнал няма, но аз не съм единственият човек, който получава сигнали до прокуратурата", каза Борис ВелчевБорис Велчев   Борис Владимиров Велчев е  роден в София. Доцент, доктор по право. Баща му Владимир Велчев. Той посочи, че се е запознал със съдържанието на записа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2423 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2012.06.15 | 16:41

3
а как е забогатял толкова Павлов, покрай бай Тошо ли, нали баща му му е бил личен лекар?

2012.06.15 | 16:41

2
главният прокурор е от същото комунистическо котило - гарван гарвану око не вади

2012.06.15 | 16:41

1
Най-притеснителното е,ч е е на свобода.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини