Спецсъдилищата с позиция по законопроекта, който предвижда закриването на спецструктурите

  • 10 февруари 2022 12:25

  • 388
  • 3
Спецсъдилищата с позиция по законопроекта, който предвижда закриването на спецструктурите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Специализираният наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд изпратиха писмено становище до министъра на правосъдието в рамките на общественото обсъждане на изготвения законопроект за изменение на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, става известно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на СНС.

В него се заявява, че преследваното със законопроекта ликвидиране на специализираното наказателно правосъдие по никакъв начин не съставлява съдебна реформа, а създава съмнение за удовлетворяване на нелегитимни цели, нямащи нищо общо с действителните обществени нужди и очаквания.

Според двете съдилища мотивите и частичната оценка, придружаващи предложените законови промени, не са основани на рационалност и разумни причини, а на неверни статистически данни, на манипулативна интерпретация на данни, извън действителното им статистическо значение, както и на превратно поднасяне на съдържанието на различни международни доклади.

В становището е изразено е мнение, че законопроектът е построен върху погрешна и недалновидна концепция, при която за делата за организирана престъпност се връща нормативният режим отпреди 2012 г., който е с по-ниска ефективност, а отделно, на мястото на закритите съдилища на практика се създава ново специализирано правосъдие, предназначено изключително за висшия ешелон на властта.

Посочва се още, че мотивите на законопроекта си служат с популистки обещания, без да се съобразяват с принципа за разделението на властите, с реалното състояние и нормативни възможности на наказателното правораздаване в държавата.

Законопроектът за закриване на Спецправосъдието е публикуван за обществено обсъждане

Последвайте канала на

Константин Тодоров
388 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Mitaka

2022.02.10 | 14:19

3
И ОЛИГАРСИТЕ ПРОКОПИЕВ, ВАСИЛЕВ, БАНЕВИ, АРАБАДЖИЕВИ, БОЖКОВ ДА СИ ОТДЪХНАТ. ИНТЕРЕСНО ЗАЩО НАРОДА НЕ СЕ БУНТУВА, НАРОДА НИ Е ЗАВИСТЛИВ, НЕ ЗАВИЖДА ДА ЛИ, ЧЕ Б0ГАТИТЕ ЩЕ СЕ ИЗМЪКНАТ С КРАДЕНИТЕ ПАРИ, ХА ДЕ
Рени

2022.02.10 | 13:35

2
Да ги закриват. НЕОБХОДИМО Е ДА ЖИ НЯМА ТЕЗИ БУХАЛКИ.
ФайдаНикаква

2022.02.10 | 13:03

1
Като са "специализирани", защо не са разследвани ,осъдени и окаушени членовете на ОПГ-групировкире на Цвъки (Молитвената закуска), на Асфалт Паша,на Шиши, на Петьоевровпейовски,ОПГ-ВСС и на господин Каскетджан ? Закриване и чегъртане яко трябва !

Добави коментар

Водещи новини