4 проверки за злоупотреба с евросредства са възложени на КПКОНПИ от екипа на Кьовеши

  • 21 декември 2021 12:04

  • 3098
  • 9
4 проверки за злоупотреба с евросредства са възложени на КПКОНПИ от екипа на Кьовеши
© Булфото (архив)

Четири проверки за злоупотреба със евросредства са възложени на КПКОНПИ от екипа на Кьовеши.

Главният прокурор на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши и председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров подписаха Споразумение за сътрудничество между прокуратурата и Комисията. Споразумението цели за бъде ускорен процесът на сътрудничество и обмен на информация, в рамките на установените правомощия на двете институции.

Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори от България

При разследването на престъпления от компетентността на ЕП, които засягат финансовите интереси на Съюза и са извършени от лица, заемащи висши публични длъжности, органите на Комисията – дирекция "Противодействие на корупцията", действат под непосредственото ръководство на съответния български европейски делегиран прокурор. КПКОНПИ ще предоставя на Европейската прокуратура пълна информация за установени корупционни престъпления.

В споразумението е посочено, че "Комисията информира без ненужно забавяне ЕП за всяко престъпно поведение по отношение на което би могла да упражни своята компетентност". Европейските прокурори могат да възлагат на антикорупционната дирекция извършването на предварителни проверки, както и да упражняват контрол в тази насока. Предвидено е също, че в хода на вече образувани досъдебни производства ЕП и КПКОНПИ си взаимодействат по реда на НПК и Регламент (ЕС) 2017/1939, като действия по разследването се планират съвместно и могат да се възлагат на служители на дирекция "Противодействие на корупцията".

Освен в наказателното производство, взаимодействието ще се осъществява и при отнемането на незаконно придобито имущество. Европейската прокуратура ще уведомява КПКОНПИ чрез председателя ѝ за всяко повдигнато обвинение, което според ЗПКОНПИ налага образуването на имуществена проверка. На органите на Комисията могат да се възлагат и действия по налагане на запори и възбрани, както и по управление на обезпеченото имущество.

Двете институции ще провеждат и съвместни обучения, с цел повишаване на подготовката на прокурори и служители на Комисията.

Прокуратурата на ЕС разследва злоупотреби за над 5 млрд. евро

До настоящия момент, преди подписване на Споразумението, на дирекция "Противодействие на корупцията" в Комисията са възложени от европейски делегирани прокурори 4 проверки с предмет злоупотреба със средства на ЕС.

Радина Лазарова
3098 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2021.12.21 | 13:52

5
Тая мърша да се маха от България, на Меркел дъщерята, на Тиквата сестрата

2021.12.21 | 14:31

9
Гжо Кьовеши има недосегаем фелдшер от с Чавдар общ Доспат.България.Гн Емил КушевТрябва да бъде разследван за предумишлено убийстви и заграбване на еврофондове в размери на над 140000€.
Диана

2021.12.21 | 14:22

8
А ти господине си отиди на село, където ти е мястото.
Диана

2021.12.21 | 14:22

7
Аааа затова ли не искате Цацаров, шубе ви е крадлива сган.
kak

2021.12.21 | 13:58

6
KOVESHI mnogo shum za niahto no to e iasno tce niama kak ot rumania da proizleze neshto znacimo.
Mitaka

2021.12.21 | 12:37

2
Кьовеши е уведомена за Радев,,.Онзи ден Шиши пусна бомбата: чрез Пристанище Варна Радев в получил 60 млн $ от руснаците за да лобира за техни банки. Шиши сложи Радев на пържолника... Ще имаме президент ударен от закона Магнитски... Радев, Радев, за Грипените и 5те милиона, може и да те помилват, ама за 60те милиона от руснаците, които получи през Пристанище Варна... Руснаците не са цивилизовани като шведите../Кьовеши получи папка от Гешев с документи и на есен Радево-Божковото правителство, начело с Радев по затворите
Генади

2021.12.21 | 12:59

4
Ако Румен Гъзъ наистина е получил $60 млн от руснаците както се твърди, трябва Рашков незабавно да му поиска оставката!!

2021.12.21 | 12:39

3
На майкати потката е сложил.Дати ева майката миризлива.

2021.12.21 | 12:16

1
Цацаров ще ги спасява.Без ефект.

Добави коментар

Водещи новини