Иван Гешев: Прокуратурата ще поиска тълкуване от КС във връзка с правомощията на главния прокурор

  • 09 декември 2021 12:35

  • 1205
  • 1
Иван Гешев: Прокуратурата ще поиска тълкуване от КС във връзка с правомощията на главния прокурор
© Булфото (архив)

Прокуратурата ще подготви искане до Конституционния съд /КС/ за тълкуване на нормата на чл. 126 от Конституцията, касаеща правомощието на главния прокурор за надзора за законност, съобщи главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във по време на конференцията "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие".

Според него по този начин би трябвало да се изключи всякакво съмнение за неограничените правомощия на главния прокурор и "неспиращите политическите внушения и манипулации на общественото мнение". Гешев добави, че се надява КС подробно да очертае тези правомощия на главния прокурор.

Реформи в наказателното правосъдие са необходими, е разбирането на прокуратурата, посочи още Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, като акцентира, че над 96 процента са осъдителните присъди от всички дела през последните години. Той добави, че е необходимо изпълнение на решенията на ЕСПЧ, препоръките на Съвета на Европа, Венецианската комисия и ЕК, но "това не трябва да бъде използвано с конюнктурни цели за решаването на краткосрочни политически задачи, а да бъде в резултат на задълбочен и обективен анализ".

Гешев добави, че е необходима реформа в правоохранителната система. "Реформата трябва да обхване всички аспекти на борбата с престъпността", обясни той и даде пример, като посочи, че има пряка служебна зависимост на разследващите органи от ръководството на МВР, включително възможност за дисциплинарни наказания спрямо тях, както и липса на случайно разпределение на делата, даваща възможност за намеса в разследването.

Главният прокурор добави, че липсват резултати от оперативно-издирвателната дейност, като обясни, че прокуратурата не разкрива престъпления, а повдига обвинения.

Иван Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в правото и законността

Главният прокурор посочи, че би могло да се обмисли възможността за съдебен контрол върху част от отказите за образуване на досъдебно производство, при съобразяване дали това е възможно без изменние на чл. 127 на Конституцията.

Според Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във проблем в работата на съдебната система е остарелият и формалистичен Наказателен кодекс, както и завишените стандарти за доказване. Друг проблем, който очертава прокуратурата, са "системните опити за засягане на независимостта на съдебната система, съчетано с непрекъснати законодателни експерименти".

Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във акцентира още на важността от запазването на специализираното правосъдие, чиито резултати са признати в международен план и от прокуратури в ЕС. Той отхвърли и тезата, че главният прокурор е всемогъщ и недосегаем.

Валери Зайцев
1205 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tom

2021.12.09 | 13:32

1
m a vi da e a grobarski mastii ot novini koito kriete prestapnikat geshev i ne mi pozviliavate da pisha.

Добави коментар

Водещи новини