ВСС се нуждае от пряк избор, смята Диана Ковачева

  • 05 юни 2012 08:23

  • 656
  • 1
ВСС се нуждае от пряк избор, смята Диана Ковачева
©

Ключов компонент от реформата из основи на съдебната система е начина, по който се назначават хората в нея. Смятам, че това е и ключът за добрата работа на Висшия съдебен съвет - честност и прозрачност. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент, министър на правосъдието.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей обяви, че реформата в правосъдната ни система трябва да бъде задълбочена и фундаментална. В момента министерството е фокусирано изцяло в промените на Закона за съдебната власт. В нормативния акт трябва да се изградят нови процедури за избор на членове на ВСС, както препоръчват експертите от ЕК в техническите доклади, коментира Ковачева.

Макар докладите на комисията да препоръчват предстоящият избор на членове на съвета да бъде пряк, ние нямаме готовност да стартираме тази процедура сега, но се работи по нея, заяви министърът.

Преките избори включват процедура по пряко номиниране, която разработваме в новия закон. Тя не ограничава избора на магистратите, коментира министърът и допълни, че формулата един магистрат - един избор е добър вариант. Важна характеристика на преките избори е прозрачността, затова ще се случват публични изслушвания на кандидатите.

Анализът на ЕК сочи, че България разполага с достатъчно време до избора на магистрати за ВСС, за да въведе прекия избор. Но ние смятаме, че ако въведем този модел сега, ще трябва да се лишим от процедурата за публично изслушване на претендентите. Това би отнело възможността за информиран избор, защото на комисията по подбор ще бъде отнета възможността да види лично кандидатите и да чуе тяхната позиция. Прекият избор трябва да бъде внимателно вкаран в системата и в момента с неправителствени организации обсъждаме процедури в тази насока, обясни министър Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Според Ковачева в бъдеще може да се помисли за още реформи, като намаляване мандата на ВСС и вътрешна ротация на магистратите.

Във връзка с казуса, който възникна след потвърдената присъда на братя Галеви и тяхното изчезване, е направено обсъждане на идеята да се промени Наказателно-процесуалния кодекс. Според водещи юристи това не е препоръчително. Министерството на правосъдието обаче е поискало тълкувателно решение от Върховния касационен съд, след като се е установило, че практиката по задържане на осъдените на втора инстанция е различна в различните съдилища.

Последвайте канала на

656 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дишо

2012.06.05 | 12:14

1
Мнооого внимателно ще работите по прекия избор, така че да се сведе до назначаване на ВСС от слънцеликия Б.Б., зер да се промуши някой безконтролен и да прати кликата където и е мястото.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини