Николай Свинаров: Службите за сигурност управляват съда

  • 03 юни 2012 19:25

  • 1396
  • 1
Николай Свинаров: Службите за сигурност управляват съда
© булфото

Голяма част от българските служби за сигурност управляват страната чрез информацията, която имат, заяви пред Нова телевизия бившият министър на отбраната Николай Свинаров.

Борбата за власт и пари преминава през това дали политиката да управлява службите в страната или обратното, каза Свинаров. Службите продължават да бъдат изключително безконтролна структура. Нещо повече, в момента сме изправени пред парадокса, че те ръководят и съдебната система, в това число и прокуратурата. В Софийска районна прокуратура голяма част от прокурорите са териториално разпределени в районните управления на МВР, заяви Свинаров.

„Беше време нещата да се изяснят", категоричен беше Свинаров. Механизмът на управление трябва да бъде променен. Липсата на контрол на специалните служби води до това, че в една значителна степен те продължават да управляват не само живота на българските граждани, но и първата, втората и третата власти. За това служи информацията, която имат и която използват неправомерно, заяви бившият министър на отбраната.

„Европа преди всичко означава правила и тяхното ясно спазване", коментира пък депутатът от БСП Младен Червеняков. Затова МВР трябва да има само две функции - полицейски и охранителна, а всичко останало да бъде оставено на специални институции, допълни той. Тези изградени институции трябва да следят за спазването на правилата.  Не може всяка власт да отглежда свои групировки, категоричен беше Червеняков. За да има развитие в системата за сигурност, трябва да се намерят качествени хора, които наистина да работят за това, коментира Николай Свинаров.

„Гарантиране на сигурността на нашите граждани е основа на демокрацията", завърши Свинаров.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Браво на г-н Свинаров

2012.06.04 | 14:47

1
един Човек се осмели да каже истината за България...абсолютно прав е... изцяло държавата се контролира от Полицията... всички хора сме зависими от тях... това е робство и подтисничество... държавата създава престъпността като не дава възможност за нормален човешки живот...

Добави коментар

Водещи новини