Административният съд в Стара Загора даде ход на делото на "Да България - Обединение" срещу отказа на РИК да регистрира листата с кандидат-депутати

  • 19 октомври 2021 13:40

  • 408
  • 1
Административният съд в Стара Загора даде ход на делото на "Да България - Обединение" срещу отказа на РИК да регистрира листата с кандидат-депутати
© Булфото архив

Тричленен състав на Административния съд с председател съдия Галина Динкова в продължение на близо два часа разгледа дело 614 от 2021 г., заведено от "Да България - Обединение" срещу отказа на Районната избирателна комисия /РИК/ да регистрира листата с кандидат-депутати в 27-ми избирателен регион.

Съдът прие за безспорни фактите, че на 12 октомври упълномощен представител на коалицията е представил с електронен документ и електронен подпис листата точно 45 минути преди крайния срок и отказа да изслуша двама свидетели.

Христо Иванов: ДБ е камъче в обувката, опитаха се да ни дисквалифицират

Председателят на РИК в Стара Загора Златина Йовчева обясни аргументите за отказа да регистрират листата, която е подкрепена от 13 от общо 16 членове на комисията - първо, открита е грешка - името на един и същи кандидат е повторено, второ, доц. Атанас Славов не се е съгласил да се подпише под текста "Вярно с оригинала" на хартиения вариант.

Златина Йовчева уточни, че в РИК няма електронен регистър, за да се съхранява електронен документ. Това е причината да се изисква и хартиен вариант при регистрация на листите с кандидат-депутати.

След края на делото пред журналисти адвокатът на "Да България - Обединение" Надежда Йорданова, бивш депутат, заяви, че е допусната техническа грешка, а изискването на РИК не е предвидено изрично в Избирателния кодекс. Решението на Административния съд в Стара Загора по изборния казус ще бъде обявено в 16.30 часа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КОНСТИТУЦИЯТА ЗАБРАНЯВА

2021.10.19 | 18:44

1
ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО ЗА ЗАЕМАНЕ НА К. ПЕТКОВАТА ПОЗИЦИЯ В ДЪРЖАВАТА! КОНСТИТУЦИЯТА ПРИ РАКОВСКИ ЯВНО Е БИЛА ДРУГА! НЕМОЖЕ ЧУЖД ГРАЖДАНИН ДА НАХЛУВА В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЪС ЗАДАЧА НОМЕР ЕДНО ДА СЕ ПРЕМАХНЕ СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ПРАВОСЪДИЕ И ДА РАЗПРАВЯ СЛАДКИ ПРИКАЗКИ КАК ЩЯЛ ДА СЕ ПРЕБОРИ С КОРУПЦИЯТА!!!

Добави коментар

Водещи новини