СГП ще проверява източени ли са близо 8 млн. лв в схема за фиктивни почивки за ученици

  • 18 октомври 2021 15:10

  • 367
  • 0
СГП ще проверява източени ли са близо 8 млн. лв в схема за фиктивни почивки за ученици
© Pixabay

Софийска градска прокуратура се самосезира по повод излязла в медиите публикация, съдържаща данни за извършено престъпление от общ характер във връзка с източени близо 8 милиона лева в схема за фиктивни почивки за ученици, организирани от държавното дружество „Ученически отдих и спорт“, което е под контрола на Министерството на образованието и науката (МОН).

Според публикацията, нередностите са установени от поредица от проверки на МОН през последните 4 месеца. Констатирано е, че при стартиране изпълнението на сключен договор между МОН и търговското дружество, последното е поискало и получило заплащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494 лв., а в единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по закон задължително се регистрират всички туристи, включително и учениците, за периода от юли 2019 г. до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки за деца в базите на търговското дружество на МОН, за които министерството би трябвало да преведе само 186 293 лв. 

Денков със скандални разкрития: Има десетки хиляди фиктивни почивки на ученици

Изнесените данни за финансови злоупотреби предстои да бъдат проверени и анализирани от прокуратурата. За целта наблюдаващия прокурор от СГП незабавно е започнал извършването на лична проверка, в хода на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от Министерството на образованието и науката. Съобщиха от пресцентъра на СГП. 

От "Ученически отдих и спорт" отговориха на министър Денков

Филип Епитропов
367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини