От "Ученически отдих и спорт" отговориха на министър Денков

  • 18 октомври 2021 13:56

  • 2856
  • 7
От "Ученически отдих и спорт" отговориха на министър Денков
© Булфото (архив)

"Ученически отдих и спорт" ЕАД отказва да е залог в политически сблъсъци и предизборни кампании.

Това се посочва в позиция на дружеството по повод днешните твърдения на министъра на образованието и науката проф. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, че няма документи или регистрации за почти 8 млн. лв., платени от Министерството за почивки на ученици в базите на "Ученически отдих и спорт" ЕАД (УОС). Публикуваме позицията без редакторска намеса: 

"Днес министърът на образованието и науката проф. Денков изнесе пред медиите част от одитен доклад, според който за 4 месеца са констатирани хиляди фиктивни почивки в базите на УОС. Министър Денков прави това в нарушение на закона, според който одитният доклад трябва да бъде предоставен първо на ръководството на дружеството за обсъждане с право на коментар, преди да се изнасят данните публично. Това лишава ръководството от възможността да реагира своевременно и да направят съответни възражения. Министър Денков вероятно е подведен, макар и несъзнателно, тъй като част от цифрите категорично си противоречат. Ако той наистина твърди, че от 8 млн. са върнати 1 и откраднати 7 млн., то това означава, че за последните 3 години дружеството не е работило изобщо. Ако това е така, къде е бил принципалът и защо МОН не е реагирало тогава. 

Денков със скандални разкрития: Има десетки хиляди фиктивни почивки на ученици

Само за месеците на управление на министър Денков и с неговия подпис УОС е получило 1 710 000 лв. срещу предоставено фактури, от които 570 000 за времето, в което дружеството е одитирано. В случай, че одиторите са имали някакви съмнения за нарушения, в трябвало да спрат тези пари. Припомняме, че сегашното ръководство на УОС получи управлението в изключително тежко финансово състояние със задължения от 2.5 млн. лв., а в момента дружеството няма текущи задължения. В този смисъл атаката точно в този момент оценяваме единствено и само като политическа битка между опоненти. В противен случай би било редно МОН да проведе среща с ръководството на УОС, да се започне първо с проблемите, в т.ч. и изключителни тежките последствия от ковид кризата. До този момент такава среща не е имало за периода на управление на министър Денков. 

В същото това време МОН пусна ваучери за по 100.00 лв. за нощувка в частни хотели, при 18 лв. възможност за почивка в базите на УОС и нанесе на дружеството недопустим удар чрез откровена нелоялна конкуренция. Такова действие тълкуваме като умишлено водене на дружеството към фалит или откровен непрофесионализъм. Министър Денков сподели, че ще назначи още двама души в ръководството на УОС. Ако е вярно твърдението му, че то е в тежко финансово състояние, необходимо ли е да се дават още 100 000 лв. за възнаграждения, вместо да се вложат в обновяване на материалната база. Обвинения в документални измами са предположения на министъра и те трябва да бъдат доказани по съответния ред. Тъй като ние не разполагаме с одитния доклад, очакваме все пак той да ни бъде предоставен и след като се запознаем със съдържанието, по същия начин публично пред медиите ще го коментираме".  

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2856 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Смех

2021.10.18 | 16:22

7
И на тоя една жена му е казала :)
неразбиращ

2021.10.18 | 15:32

6
ВЪЗРАЕНИЕ,или ЗАМИТАНЕ,на СЛЕДИТЕ!!!!!!!!!????????????????!

2021.10.18 | 15:12

5
Истината е по средата, както винаги.
Денков Денков

2021.10.18 | 15:04

4
Два мандата не стигнаха да си заплатиш назначението. Също като Рашков бълваш предизборно фалшиви новини. Срамота, г-н професоре! Оказа се също такава подлога на Радев като повечето в служебните му правителства.
Васко Р. Младич

2021.10.18 | 14:29

1
На народа вече взе да му омръзва от лъжите на министрите на Радев само Нинова ще ни извади от дълбоката криза

2021.10.18 | 14:47

3
Нинова патерицата на

2021.10.18 | 14:47

2
Спал си на течение

Добави коментар

Водещи новини