Братя Галеви си взели като за "довиждане" 100 хил. лв. от държавата

  • 01 юни 2012 13:08

  • 6286
  • 5
Братя Галеви си взели като за "довиждане" 100 хил. лв. от държавата
©

Обявеното за издирване дупнишко дуо, популярно като Галеви, не само, че упорито отказва да се „настани” в килиите на затворническото общежитие в Самораново, но даже си е прибрало от държавата 100-те хиляди лева гаранция, която плати за свободата си през 2009 г.

Фактът, че държавата е върнала парите на Пламен Галев и Ангел Христов, лъсва от думите на правосъдния министър по време на последното правителствено заседание.

От стенограмата на МС става ясно, че Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент информира премиера и министрите, че Галеви са нарушили мярката си за неотклонение по делото, която е била „подписка”, след като не са уведомили властите за новото им местонахождение и не се намират в имота си Ресилово.

Ковачева пояснява, припомняйки, че през 2010 година Окръжният съд в Кюстендил е изменил мерките от „парични гаранции” на „подписки”. Това решение на магистратите е върнало на Галеви гаранцията от по 50 хил. лева на човек.

Трябва да се припомни, че бившите барети напуснаха Централния софийски затвор през 2009 г., за да се впуснат в битката за влизане в законодателния орган на страната. Законът позволяваше на всички задържани лица, които нямат влязла в сила присъда, да се кандидатират за народни представители от листата на партия или от името на инициативен комитет, който ги издига.

Разбира се, Галев и Христов нямаха никакъв проблем със събирането на необходимите подписи за създаването на такъв комитет и срещу гаранция от по 50 хил. на човек смениха затворническото рае с костюми на кандидат-законотвроци. Нещо повече - дори след това си направиха партия, от чието име се впуснаха в изборите. Дори и да не попаднаха два от 240-те народни избраници Галеви спечелиха свободата си, надвивайки системата по абсолютно законен начин.
Диана Ковачева

Година по-късно съдът в Кюстендил изменя мерките им и за неотклонение и те си прибират парите. От стенограмата става ясно, че никой в Министерство на правосъдието не е бил наясно с този факт, макар той да е бил отразен по медиите.

„Във връзка с изготвянето на питане бяха поискани конкретни съдебни актове от съдилищата в България, между които до нас достигна и постановеното по „Братя Галеви” решение от Кюстендилския окръжен съд. Това, което ние научихме от това решение и не знаехме до този момент, е във връзка с мярката за неотклонение на Братя Галеви, а именно – до този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 хиляди лева за всеки от тях”, казва Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Вече близо месец местонахождението на Братя Галеви е загадка за полицията и съдебна охрана. Те изчезнаха веднага, след като ВСП потвърди осъдителните им присъди. По следите им държавата пусна Интерпол, а докато в социалните мрежи бяха взривени от подигравателни коментари по темата, премиерът и вътрешният министър обясняваха, че двамата „нямат шанс”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6286 5

Коментари 5

Добави коментар
Webmaster

2012.06.04 | 17:39

5
Да, нямат шанс да влязат в затвора :)
Стоянов

2012.06.04 | 17:38

3
Каква държава бе това тук е ЦИРК, не държава!
rado

2012.06.04 | 17:39

4
ne tova e darjaaven cirk s klounat BB

2012.06.04 | 12:47

1
Докато ни управляват изродени комунисти така ще е ! Народа трябва да се вдигне и да потроши Парламента , да пребие де що види депутат или министър, другите да тикнат в затвор и да дойде народната власт :)

2012.06.04 | 12:48

2
Ти ли ще си народната власт,бе простак?Нали същите такива тъпанари дойдоха на власт по същия начин след 9 септ 1944г. ,избиха интелигенцията и съсипаха демокрацията в страната.Само един загубеняк може да пише такива глупости....

Добави коментар

Водещи новини