Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" са задържани за 72 часа

  • 07 октомври 2021 16:28

  • 3215
  • 3
Капитанът и вторият помощник-капитан на "Вера Су" са задържани за 72 часа
92 4дни
© Getty images

Прокуратурата повдига обвинения на капитана и на втория помощник – капитан на заседналия край бреговете на Камен бряг товарен кораб.

Окръжна прокуратура-Добрич повдига обвинения по чл. 340, ал. 1 от НК на капитана на товарния кораб, заседнал край бреговете на Камен бряг, и на втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента, съобщават от държавното обвинение.

Двамата ще бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго – престъпление, за което законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“.

Български екипаж поема управлението на заседналия "Вера Су"

С постановление на наблюдаващия случая прокурор от Окръжна прокуратура – Добрич двамата мъже са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда с искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. По разпореждане на Главния прокурор на Република България Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във.

Разследването на случая с кораба „Вера Су“ се превъзлага на екип от следователи от Националната следствена служба като прякото наблюдение на работата по досъдебното производство продължава да се осъществява от Окръжната прокуратура в Добрич.

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая, и неговата обществена значимост, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна ще следи за методическото и правилно водене на разследването.

Върховна касационна прокуратура също ще наблюдава работата по случая. Действията по разследването продължават и по другите две направления: има ли замърсяване на морската вода и настъпили щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местност Яйлата и региона.

В хода на работата по случая днес, 7 октомври 2021 г., екип от следователи разпита всички членове на екипажа пред съдии от Окръжен съд – Добрич. Иззети са корабна документация и навигационни карти, а утре предстои митническа проверка на целия екипаж. Постъпил е сигнал от Министерството на околната среда и водите, засягащ катастрофата със заседналия кораб, който ще бъде приобщен към събраните до момента материали.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3215 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
А

2021.10.07 | 16:42

1
Някой ще каже ли с какво е натоварен този кораб

2021.10.09 | 16:18

3
С торове! Слушайте новини
мирясай -

2021.10.07 | 17:05

2
с ракия и салата...

Добави коментар

Водещи новини