Без дискусия ВСС откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд

  • 30 септември 2021 10:42

  • 230
  • 0
Без дискусия ВСС откри процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд
©

Без дискусия Висшият съдебен съвет (ВСС) официално откри процедурата за избор на следващ председател на Върховния касационен съд.

Както решиха преди седмица съдебните кадровици, номинации ще се правят на следващите четири заседания на Съвета, тоест на 28 октомври ще е ясно кои ще се кандидатите за поста, който в момента се заема от Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет

Право да номинират имат трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на Върховния касационен съд, който се събира днес онлайн, за да  изработи процедурни правила за номиниране, и правосъдният министър.

Самият избор е насрочен за 14 януари 2022 година - малко по-малко от месец преди края на мандата на Панов, пояснява БНР.

ВСС открива процедурата за наследник на Лозан Панов

Членовете на съвета дискутираха как да бъде организирано предстоящото Общо събрание на съдиите, на което трябва да бъдат избрани двама членове на ВСС. Проблемът е заповедта на здравния министър, която не допуска повече от 30 души в зала, а от друга страна - законът за съдебната власт, който не предвижда дистанционно участие. Общото събрание е след 10 дни.

Оказа се, че ако не ползват зала Арена Армеец в София, ВСС ще трябва да плати неустойка от 20 процента от договорения наем - над 70 000 лева. Затова Атанаска Дишева предложи събранието все пак да е в заявената зала, но да бъдат допуснати само ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.

В крайна сметка съветът реши, че Общото събрание ще е неприсъствено и ще е онлайн.

Десислава Станева
230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини