Министър Стоилов се срещна с близки на убитата Кристин

  • 17 август 2021 11:54

  • 729
  • 0
Министър Стоилов се срещна с близки на убитата Кристин
© Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието проф. Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия се срещна с бабата на убитата Кристин от село Сотиря – Милка Георгиева, и съпруга й. Срещата се проведе в Министерството на правосъдието по молба на г-жа Георгиева, след като Върховният касационен съд постанови присъда „доживотен затвор“ за убиеца на детето – Мартин Трифонов.

Първите две инстанции осъдиха Трифонов на „доживотен затвор без право на замяна“. Госпожа Георгиева изрази притесненията на семейството си, че окончателното съдебно решение създава възможност за предсрочно освобождаване на извършителя.

ВКС: Доживотен затвор за Мартин, убил малолетната Кристин в Сотиря

Министър Стоилов обясни, че по смисъла на чл. 38а, ал. 3 от Наказателния кодекс доживотният затвор може да бъде заменен с наказание лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години. Министърът обърна внимание на важността съдилищата да намират начин да обясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи.

Проф. Стоилов посъветва семейството да се обърне към Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерството на правосъдието по силата на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

Националният съвет разглежда заявленията на пострадали от престъпления и на техни роднини и отговаря за изплащането на финансовите им компенсации по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

Министърът на правосъдието каза още, че е много важно сдруженията на пострадалите от престъпления да взимат активно участие в обсъждането на законодателни промени.

„От една страна трябва да се търси начин на извършителите да се помогне да се поправят, но от друга трябва да се мисли за жертвите на престъпления и техните близки“, допълни още проф. Стоилов.

Радина Лазарова
729 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини