Янаки Стоилов предлага закриване на спецправосъдието

  • 30 юли 2021 11:17

  • 1217
  • 3
Янаки Стоилов предлага закриване на спецправосъдието
© Фейсбук

Ние предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без това да изисква продължаване на дейността на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура. Предлагаме да се обсъди и предметният обхват на престъпленията, които са разглеждани по този ред. За нас оптималното решение е да се създадат специализирани отдели и отделения в седалищата на сегашните апелативни райони. На пет места в страната да бъдат създадени такива отдели и те да се занимават с престъпленията, които са в обхвата на специализираното правосъдие. Това каза на брифинг служебният министър на правосъдието Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

Така ще се запазят добрите страни и натрупаният опит и ще се избегнат неефективни и лоши практики и ще се предотврати възможността за местни влияния, заяви той.

Изготвени са анализи на получената информация за дейността на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура. Поисках, предложих и Висшият съдебен съвет прие той да направи такъв анализ, но се определи тримесечен срок. С оглед на стремежа по-бързо да разполагаме с определена информация, отправих писма до ръководителите на тези специализирани институции и в отговор ние сме подготвили анализ, който е на разположение на народните представители, посочи Стоилов.

Той съобщи, че е изготвен и анализ на предложенията за оптимизация на съдебната карта на съдилищата. Тази дискусия трябва да продължи. Обобщили сме резултатите от обсъжданията в страната и София. Посочили сме как да бъдат използвани резултатите, които до момента са постигнати, но тази дейност трябва да бъде поставена в един много по-широк професионален, социален и демографски контекст, отбеляза Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

Възстановихме и една практика аз и моите заместници всяка седмица да приемаме граждани и да обсъждаме техните въпроси в рамките на компетенциите на Министерството, каза още министърът на правосъдието.

Не виждам особено удовлетворителни резултати по отношение на противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Това личи от самия Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото. Не става дума дали на мен лично ми харесва, или не, посочи Стоилов.

Лоша практика е много от обвинения да влизат като такива за организирани престъпни групи, а после да се окаже, че такива липсват. По този начин почти всяко престъпление, извършено в съучастие, се квалифицира като дейност на организирана престъпна група. Не всяка дейност изисква специализирано правосъдие, заяви той. Специализираното правосъдие трябва да се постави в контекста на специализацията като цяло, коментира правосъдният министър.

ДБ поиска от новото НС закриване на специализираните съд и прокуратура

На въпрос дали е обсъждал евентуалното му назначаване като конституционен съдия, Стоилов заяви: "Не съм обсъждал бъдещи назначения, било то с президента или с други представители на институции. В момента такава тема няма и аз не съм поставял такъв въпрос".

По думите му няма проблем да бъде обявено името на прокурора, който ще се занимава с делото срещу Иван Гешев. Тази информация така или иначе ще стане известна и е по-добре да стане известна от Прокуратурата, а не от някакъв друг канал, заяви Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия.

Вчера се проведе заседание на Съвета по съдебната реформа, на която бяха обсъдени предложения за Плана за възстановяване и устойчивост. Нашите предложения ще бъдат финализирани през другата седмица и ще бъдат предоставени на Министерски съвет, каза още министърът на правосъдието.

Константин Тодоров
1217 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.30 | 12:23

3
СМЪРТ ЗА СОЦИАЛИЗМА И ФАШИЗМА!

2021.07.30 | 11:59

2
Янаки Стоилов да се научи първо да чете и тогава да предлага

2021.07.30 | 11:59

1
ЛАЙНАКИ ДА СЕ ШИБА В ЛАЙНАТА

Добави коментар

Водещи новини