Правосъдното министерство иска да се провери как се разпределят делата за смени на шефове на публични предприятия

  • 30 юни 2021 17:42

  • 862
  • 9
Правосъдното министерство иска да се провери как се разпределят делата за смени на шефове на публични предприятия
© Novini.bg

Заместник-министърът на правосъдието Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане за извършване на проверка спазват ли се правилата за случайното разпределение на делата по отношение на исканията за спиране на регистърни производства, свързани със заявени промени в състава на органите на управление и надзор на публични предприятия, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Причина за това са информация и сигнали, изпратени до Министерството на правосъдието от различни министерства, че голяма част от исканията за спиране на регистърното производство, свързани със заявени промени в членствения състав на органите на управление и надзор на публични предприятия, попадащи под обхвата на Закона за публичните предприятия, са разпределени и съответно разгледани от трима съдии в Софийския градски съд.

„При това не става ясно как са били разпределени тези производства между различните съдии и спазени ли са в тази връзка правилата, залегнали в единната методика по приложението на принципа на случайното разпределение на делата“, се сочи в сигнала.

При откриване на нарушения на правилата за случайно разпределение на делата, заместник-министър Демерджиев очаква от ИВСС да бъдат дадени препоръки за тяхното отстраняване, а ако са налице предпоставки за ангажиране на дисциплинарна отговорност – да се уведомят административният ръководител на СГС и съдийската колегия на ВСС.

В писмото на ресорния на Агенцията по вписванията заместник-министър се посочват и примери за формирана неправилна практика на състави на Софийския градски съд, отнасяща се до предпоставките за допускане на спиране на регистърното производство по чл. 536, ал. 1 във вр. чл. 19, ал. 6 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Съдът отново спря вписването на новото ръководство на ББР

Очакванията към Инспектората са да бъдат предприети действия за своевременно преустановяване на неправилната практика на отделни състави на СГС, ако такава бъде констатирана.

Преди седмица зам.-министър Иван Демерджиев изпрати писма до ръководителите на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд с предложение да свикат общи събрания на съдиите, за да се уеднакви практиката по оспорването на министерските заповеди за смяната на бордовете на държавни дружества и спирането на регистърните производства от съдилищата. Няма обратна информация от съда да са предприети действия.

Константин Тодоров
862 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
XXX

2021.06.30 | 19:27

9
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА Б.Б Е ЧЕ ИМА ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ И ЧЕ ТЕ ИМАТ НЕЩО ОБЩО СЪС БСП ТЕЗИ ОТ БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ А ИНАЧЕ ЖИВИ КОМУНИСТИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НЯМА ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БЪЛГАРСКО ЛЯТО (15) АКО ИСКАТЕ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ

2021.06.30 | 19:19

8
570000 пенсионери с под 300 лв крадци долни, Пеевски, Доган, Валери Симеонов, Каракачанов,Караниколов, Горанов, Милен Велчев, Костов, Марешки, Маргините, вълка, ТИМ, Таки, маджо, пашата съд и затвор заедно с ББ
Идиот Новини.бг

2021.06.30 | 18:18

1
нарича тук протестиращите "лумпени", Радев "тъпа фуражка" и "зелен чорап", а спец-службите " простаци".

2021.06.30 | 19:14

7
Хаповете, ИДИОТ ПОД НАЕМ
Идиот - фашизоид

2021.06.30 | 18:19

2
от Новини.бг, пише тук че негрите не бива да живеят защото са черни.

2021.06.30 | 19:07

3
570000 пенсионери с под 300 лв крадци долни, Пеевски, Доган, Валери Симеонов, Каракачанов,Караниколов, Горанов, Милен Велчев, Костов, Марешки, Маргините, вълка, ТИМ, Таки, маджо, пашата съд и затвор заедно с ББ

2021.06.30 | 19:12

6
Хаповете, ИДИОТ ПОД НАЕМ
До идиота лайноразносвач под наем

2021.06.30 | 19:12

5
Шибачев, пий си хаповете редовно и не вони тука с идиотските си видения, шизи недоправено !!И стой на хладно, магистрално произведение на спукан презерватив!
До лакея на фатмачето на решетников

2021.06.30 | 19:08

4
А нещо друго да искаш, др.янаки???И прочети тая Конституция на р Република България най- после !!!А как се гледаш сутрин в огледалото, а???

Добави коментар

Водещи новини