Лекар: 15-годишната Анета почина от остър перитонит

  • 21 май 2012 15:20

  • 3114
  • 1
Лекар: 15-годишната Анета почина от остър перитонит
©

Остър перитонит е клиничната причина за смъртта на Анета Йорданова от търговищкото село Стража.

Това каза пред "Радио "Фокус" д-р Иван Светулков, изпълнителен директор на МБАЛ-Търговище, където детето е оперирано. Момичето е било на 14-15 години, като през 2006 година е прието в болницата с коремни болки. Д-р Светулков разказа, че заради тежкото заболяване на детето, то е било много агресивно и неадекватно относно лечение. Почти насила са му слагани венозни инжекции. Престоят му в болницата е около 48 часа, като след установяване на перитонит е направена спешна операция. По думите на д-р Светулков обемът на стомаха на момичето е бил 8-9 литра, а стените на органа са били увредени необратимо, от погълнатите 4 кг различни предмети. Според медика това не може да стане за ден или два, а явно детето е поглъщало нещата от доста време, без някой да обърне внимание. Д-р Светулков припомни, че след смъртта на момичето през 2006 година е направено пълно разследване за действията на болничното заведение и лекарския екип, като не са установени нарушения.

Анета е настанена в дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Стража на 25 юли 2002 г. Момичето е с вродено заболяване - Хипергенетичен синдром в резултат на минимална мозъчна дисфункция и олигофрения. Останало е в дома в с. Стража, до смъртта си на 7 октомври 2006 г. В момента прокуратурата разследва наново случая.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3114 1

Коментари 1

Добави коментар
hristo

2012.05.22 | 00:30

1
aз съм работил като военен лейтенант и ако на мой войник се беше случило това щях да съм във затвора .възпитателите дори да не са убили момичето трябва да носят отговорност и да са в затвора ве4е

Добави коментар

Водещи новини