Иван Гешев и главният прокурор на Република Турция проведоха работна среща

  • 23 юни 2021 14:27

  • 350
  • 3
Иван Гешев и главният прокурор на Република Турция  проведоха работна среща
© Прокуратура на РБ

Днес, 23.06.2021 г. в гр. София, главният прокурор на Република България Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във и главният прокурор на Република Турция Бекир Шахин проведоха работна среща.

В хода на разговорите бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес.

Иван Гешев се срещна с посланика на Република Турция Айлин Секизкьок

Подчертано бе и отличното оперативно взаимодействие и сътрудничество по наказателноправни въпроси между прокуратурите на България и Турция, противодействието срещу организираната престъпност и борбата с незаконната миграция.

Главният прокурор на Република Турция Бекир Шахин е на посещение у нас за участие във Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави на тема „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона".

Първият учредителен форум се проведе през 2019 г. в Измир, Република Турция. Целта на създаването му бе стимулиране на сътрудничеството и взаимодействието между прокуратурите на Балканските страни чрез провеждането на регулярни срещи и обмен на добри практики. 

Прокуратура на Р България 

Информация за първия работен форум:

Днес, 17.10.2019 г., в турския град Измир се открива първият „Работен форум на Главните прокурори на Балканските държави“. Той събира на едно място главните прокурори на държави от региона и цели да постави началото на ползотворно и перспективно сътрудничество между правоприлагащите органи, които играят основна роля в опазване на стабилността и сигурността на полуострова.

Българската прокуратура се представлява от г-н Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба. На форума присъства и завеждащият отдел „Международен“ във ВКП г-н Цветомир Йосифов. Главният прокурор Сотир Цацаров отсъства поради служебен ангажимент в Съединените щати.

Инициативата е съвместно дело на главните прокурори на България Сотир Цацаров и на Турция Мехмет Акарджа и бе обсъдена за първи път при посещението на българския главен прокурор в Анкара през ноември 2018 г.

Създаването на работен форум на обвинителите от балканските държави се обуславя от необходимостта от ефективно противодействие на съвременните рискове пред сигурността като транснационалната престъпност и в частност нелегалната търговия на наркотици, оръжия и трафика на хора. Действията на организираните криминални групи днес лесно прехвърлят националните граници и излагат на риск стабилността на целия регион, което налага обединяване на усилията и безусловен ангажимент на компетентните институции на национално, регионално и международно ниво.

По време на форума ще бъдат обсъдени по-тясното сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, както и общата рамка и условия за взаимодействие. Форматът предвижда още регулярни срещи и обмен на добри практики в превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност.

Радина Лазарова
350 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.23 | 14:49

3
За контрабандата.

2021.06.23 | 14:32

1
Пак ще монтират някои номера на Борисов и Ердоган.

2021.06.23 | 14:33

2
Да те за хубаво не се срещат.

Добави коментар

Водещи новини