Интернет - страниците на съдилищата по единни стандарти

  • 15 май 2012 19:31

  • 760
  • 0
Интернет - страниците на съдилищата по единни стандарти
©

Нужни са единни стандарти, на които да отговарят интернет -  страниците на българските съдилища, каза в интервю за Дарик радио заместник-председателят на Върховния касационен съд Красимир ВлаховКрасимир Влахов Красимир Красимиров Влахов е роден в Плевен. Завършва право в СУ „Св. Климент.

Според него, въвеждането на еднороден софтуер ще допринесе за гарантирането на еднакъв достъп до правосъдие от всички райони на страната.

В началото на месеца работна група, в която участва и Влахов, констатира, че голяма част от интернет-страниците на съдилищата у нас не поднасят достатъчно изчерпателна информация, липсват и удобни търсачки. Заместник-председателят на ВКС обясни, че с промени в Закона за съдебната власт може да се регулира по-голямото използване на информационните технологии от нейните органи

„Графици на съдебните заседания, информация по движението на делата. Едва ли е нужно гражданинът да се разхожда до съда, а не винаги той живее в същото населено място, за да разбере дали делото му е насрочено. Това е информация, която съвсем спокойно може да се подава на сайта на съда", добави Красимир ВлаховКрасимир Влахов Красимир Красимиров Влахов е роден в Плевен. Завършва право в СУ „Св. Климент.

По думите му е задължително да се създаде единен софтуер за всички съдилища: „Хубаво е чрез бъдещите промени в Закона за съдебната власт това да се възложи на ВСС".

Влахов, който е бивш председател на Софийския районен съд, коментира и въвеждането на електронното призоваване. По думите му връчването на призовки по интернет би могло да направи родното правосъдие много по-бързо и евтино: „Електронното призоваване е неизбежност. Влагането на средства за изработването на такъв софтуер и установяването му занапред, той с времето многократно ще се изплати".

Последвайте канала на

Десислава Станева
760 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини