ПРБ: Предложените промени в ЗСВ и НПК противоречат на Конституцията и са несъстоятелни

  • 28 април 2021 16:16

  • 3074
  • 54
ПРБ: Предложените промени в ЗСВ и НПК противоречат на Конституцията и са несъстоятелни
© Булфото/Архив

Прокуратурата на Република България (ПРБ) изпрати становище до председателя на Народното събрание и председателя на Комисията по правни въпроси в 45-ото Народно събрание във връзка с внесените законопроекти за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Публикуваме становището без редакторска намеса: 

"Има такъв народ" посяга на Бюрото по защита, подчинено на главния прокурор

"Предложенията за изменения в ЗСВ и НПК са прибързано внесени, част от тях противоречат на Конституцията и са несъстоятелни.

В проекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е предвидено премахването на всички звена на специализираното правосъдие (съд, прокуратура и следствени органи). Приемането на предложенията за закриване на тези структури, освен статута и независимостта на магистратите, би накърнило сериозно и интересите на българската държава, се посочва в становището.

В мотивите за исканите промени е пропуснат фактът, че Конституционният съд вече се е произнесъл по въпроса за разликите между „специализираните“ и „извънредните“ структури още преди да започнат да функционират специализираните съдилища и прокуратури у нас. 

Номинираната от Слави за премиер Антоанета Стефанова: Дължа много на Васил Божков

С Решение №10 от 15 ноември 2011 г. по к.д. №6/2011 г. Конституционният съд е приел, че Специализираният наказателен съд отговаря на изискванията за редовен съд, който да бъде независим и безпристрастен. КС вече се е произнесъл с решение по друго дело от 1994 г., че чл. 119, ал. 2 от Конституцията изрично предвижда създаването в бъдеще и на други специализирани съдилища, а с Решение № 22 от 1998 г. по к.д. № 18/1998 г. е приел, че “по смисъла на Конституцията специализираните съдилища са част от целокупната съдебна система“ и не са съдилища само от функционално гледище.

Твърденията в мотивите на законопроекта за липса на резултатност от функционирането на специализираните структури не са подкрепени с аргументи, се казва в становището. Няма позоваване на какъвто и да било анализ, който да почива на конкретни данни за вида и обема дела и резултатността по тях през целия период на съществуването им, включително сравнен с предходни периоди.

Анализът на ежегодните доклади на ПРБ и в частност на доклада на Специализираната прокуратура (СП) показва, че с всяка следваща година резултатите на СП се подобряват не само като статистика, но и като качество на работа. Тази прокуратура заема ключово място в борбата с организираната престъпност и се определя като най-ефективната структура за наказателно преследване срещу корупцията по високите етажи на властта, както и по досъдебните производства за тероризъм и за шпионаж.

Постигнатото от Специализираната прокуратура, макар и съществуваща от кратък период от време, е несъизмеримо с постиженията на териториалните прокуратури с обща компетентност по посочените направления, което доказва ползата от специализацията и компетентността на национално ниво, пише в становището. 

НФСБ скочиха: "Изправи се! Мутри вън!"спасяват спонсорите си от съд

В него се посочват конкретни дела на Специализираната прокуратура, сред тях досъдебни производства за корупционни престъпления, дела за шпионаж, довели до обявяването на осем лица с дипломатически имунитет за personae non grataе поради осъществявана от тях нерегламентирана дейност, несъвместима с Виенската конвенция и др. 

ДБ внесли законопроект за спиране на дела на КПКОНПИ за 3 млрд. лв. Ето кой ще се облагодетелства

ПРБ напомня, че по дела на Специализираната прокуратура е замразено имущество на стойност около 3 млрд. лева, което е „изключителен резултат не само в национален, но и в европейски мащаб“.

Предложените промени изобщо не са съобразени с измененията в НПК, които възлагат на Специализирания наказателен съд разглеждането на делата от компетентността на Европейската прокуратура и биха се отразили отрицателно на взаимодействието с нея, и в частност с европейските и с делегираните прокурори, предвид поетите ангажименти по Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 г. за установяване на засилено сътрудничество и създаване на Европейска прокуратура.

Закриването на специализираните съд и прокуратура се дефинира като политическа теза, споделяна и поддържана публично от редица обвиняеми и подсъдими по наказателни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура и разглеждани от Специализирания наказателен съд. Премахването им не би съответствало на обществения интерес и на очакванията на българските граждани за резултатност по делата за корупционни престъпления и организирана престъпност, но несъмнено би съответствало в пълна степен на интересите на организираната престъпност. Това поражда въпроса за засягане на независимостта на магистратите от специализираните органи на съдебната власт, защото закриването би било намеса в работата им чрез политически механизми за влияние, се посочва в изпратеното до парламента становище.

Камарата на следователите: Искането за закриване на Спецпрокуратурата е в интерес на Цветан Василев, Божков, Баневи, Бобокови

Съгласно Мнение №9 от 17 декември 2014 г. на Консултативния съвет на Европейските прокурори по европейски норми и принципи, засягащи прокурорите, известно като „Римската харта“, независимостта и автономията на прокуратурата представляват неизменно следствие от независимостта на съдебната власт. Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни в своите решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск или вмешателство, като се спазват принципите на разделение на властите и отговорността.

Предлаганото законодателно решение за възстановяване или премесване на магистрати като резултат от закриването на специализираните органи на съдебната власт несъмнено ще доведе до необосновано засягане на гарантиращите статута на магистратите принципи и нарушаване на правата на конкретните съдии, прокурори и следователи.

Прокуратурата изразява и отрицателно становище по отношение на предложенията за промени, засягащи организацията на работата в ПРБ. Въвеждането на задължение за всеки административен ръководител на териториална прокуратура ежегодно да внася в ПК на ВСС доклад по подобие на този, който ежегодно се внася от главния прокурор за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, е в противоречие с единността на ПРБ. Такива доклади на практика се подготвят ежегодно от всяка териториална прокуратура. 

Приемането на законопроектите биха представлявали сериозно отстъпление от постигнатия напредък на държавата в борбата с корупцията, признат от европейските ни партньори, и биха засегнали правата на магистратите в степен, изискваща промени на конституционно ниво. Прибързани промени, без необходимото широко обсъждане с всички компетентни органи и без съответни кардинални промени в процесуалния ни закон, не биха могли да постигнат какъвто и да било ефект, освен отрицателен", се посочва в становището на ПРБ.

Novini.bg
3074 54

Свързани новини

Коментари 54

Добави коментар

2021.07.06 | 23:22

54
Боклук корупцията ви е до голяма степен българоубийствена
Julissa

2021.04.30 | 18:58

53
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.04.28 | 20:47

52
Каскет Гнусен , тая боза дето сте я написали нема да те спаси , ни теб ни тиквения ти началник ! И двамата сте пътници !

2021.04.28 | 20:12

51
Водещият на предаването „Денят“ по TV+ Веселин Дремджиев съобщи във Фейсбук, че в петък то няма да бъде излъчено. „Денят с Веселин Дремджиев“ беше от малкото критични към властт

2021.04.28 | 18:52

39
Зa пaчкитe и зa кюлчeтaтa нямaшe дoри пoвдигнaти oбвинeния. Нямaшe пoвдигнaти oбвинeния и зa къщaтa в Бaрceлoнa, зa 16 млрд. изтoчeнo ДДC, зa дeceткитe, cтoтицитe, хилядитe cиcтeмни дaлaвeри, крaжби и грaбeжи нa държaвaтa, нa eврoпeйcки фoндoвe, нa oбщини. Дoкaтo зa мeн – 5 мeceцa зaтвoр. Ниe щe oбжaлвaмe, рaзбирa ce. Нo тoвa oтнoвo e илюcтрaция нa кoчинaтa, в кoятo тe прeвърнaхa държaвaтa ни.

2021.04.28 | 20:06

50
Кабинетът в оставка даде на Цацаровата комисия огромен офис в центъра на София
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.04.28 | 17:34

14
Щом гейберите пищят, значи всичко е наред.

2021.04.28 | 20:05

49
Кабинетът в оставка даде на Цацаровата комисия огромен офис в центъра на София

2021.04.28 | 19:24

46
Пеевски замесен в сделки на ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС за 25 млн долара със сърби, няма продукция, няма и парите

2021.04.28 | 18:48

36
ДОГАН, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, БУЛГАРТАБАК, КОНТРАБАНДАТА И ФИНАНСИРАНЕТО НА ТЕРОРИЗМА

2021.04.28 | 18:39

30
Всички трябва да шибат герберастите,дори и не платени.

2021.04.28 | 18:21

23
Това е най точно.(:
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.04.28 | 18:11

20
Пищи, гейберче! От гейберските писъци се надървям.
тя

2021.04.28 | 17:57

17
и майка ти е пищяла, когато са те правили, ама, явно, файда -йок...

2021.04.28 | 20:05

48
Кабинетът в оставка даде на Цацаровата комисия огромен офис в центъра на София

2021.04.28 | 20:04

47
Кабинетът в оставка даде на Цацаровата комисия огромен офис в центъра на София
Ивайло

2021.04.28 | 19:09

42
Тоя тип е бухалката на ГЕРБ, БСП и ДПС. Незабавно отстраняване и затвор.

2021.04.28 | 19:24

45
Пеевски замесен в сделки на ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС за 25 млн долара със сърби, няма продукция, няма и парите
МУТРИ ВЪН

2021.04.28 | 19:12

43
Това е ....п.о.р.е.д.н.и.я.. пробив на демокрацията в болшевишка мутренска България.Комунизма си отива с агония докато се мъчи..медиините... ф.е.к.а.л.н.и... мисирки ...р.е.в.а.т.. за диктатора,кюлчетата спират..Радев идва Мутрата се приготвя за бягство,Каскета е в АМОГ..,БСП се чуди как да защити МАФИЯТА-СТАТУКВОТО,,ДПС и БКП ГЕРБ горят и ...у.н.и.щ.о.ж.а.в.а.т... д.о.к.у.м.е.н.т.и.....у.л.и.ч.а.в.а.щ.и ..ги в ..м.а.с.о.в.и.я.. г.р.а.б.е.ж... и унищожението на България...Народа протрива ръце и чака новите избори..ИТН --1,2 МИЛИОНА нови гласа....Комунизма си отива....с.п.е.т.е.. спокойно д.е.ц.а

2021.04.28 | 19:24

44
Пеевски замесен в сделки на ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС за 25 млн долара със сърби, няма продукция, няма и парите

Добави коментар

Водещи новини