Парламентът одобри на първо четене законопроекта на ДБ за заповедни производства по електронен път

  • 12 януари 2023 16:23

  • 379
  • 0
Парламентът одобри на първо четене законопроекта на ДБ за заповедни производства по електронен път
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

С огромно мнозинство Народното събрание подкрепи на първо четене внесения от Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. от "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс. С предвижданите промени заповедните производства ще минат изцяло по електронен път и ще бъдат по-евтини и бързи.

“Това е реална крачка за електронно правосъдие”, заяви бившия правосъден министър Надежда ЙордановаНадежда ЙордановаНадежда Йорданова завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“..

Правната комисия в НС гласува промените в ГПК, които правят заповедното производство електронно

 Заповедното производство е сред най-масовите граждански производства, провеждани пред районните съдилища. Статистиката сочи, че съществуват значителни разлики в натовареността на районните съдии в страната.

“С приетите мерки даваме възможност от една страна да се разтоварят високо натоварените съдилища като Софийския районен съд и Пловдивския районен съд, а тежестта ще се поеме от по-малко натоварените съдилища във всички точки на страната. Така ще помогнем на застрашени от закриване съдилища като това в Каварна, например, да не бъдат затворени”, заключи Йорданова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини