Кандидатът за член на ВСС Стефан Петров поиска повече работа за следователите

13 март 2021 15:07

Кандидатът за член на ВСС Стефан Петров поиска повече работа за следователите
© Novini.bg
306 0

Увеличаване на натовареността на следователите и издигане на престижа на професията - това са две от основните неща, за които кандидатът за член на ВСС Стефан Петров обеща да работи. В изказването си на Общото събрание на следователите той заяви, че следователите несправедливо са обвинявани от ръководителите си, граждани и страни в наказателния процес.

Ние сме единствените в съдебната система, които се борим да имаме работа, да бъдем натоварени, заяви Петров по повод проблема с ниската натовареност на следователите.

Стефан Петров, който беше член в предишен състав на Съвета, заяви, че бил противник на разделянето на ВСС на две колегии. Колкото до ниското доверие към съдебната система, той заяви, че тя била най-отдалечена от останалите власти. И се обяви за противник на меренето на рейтинги в съдебната власт. Каза, че не може магистратите да се съобразяват с политически, икономически и други фактори, както и с общественото мнение, за да се харесат на хората.

По време на изслушването Петров ясно заяви, че е противник на новата фигура на специален прокурор, който да разследва главния прокурор, припомняйки, че прокуратурата вече не е централизирана.

Ако Петров бъде избран, той ще заеме мястото на Евгени Диков, който почина внезапно. Зад кандидатурата на Стефан Петров застават 62 следователи. Сега той е заместник-председател на Камарата на следователите.

Следователите избират свой представител в Прокурорската колегия на ВСС

Днес, в първата събота от процедурата, следователите избират председател на общото събрание, членове на мандатната и избирателната комисии, както и членове на секционни комисии, като се определя и техният брой. Следващата събота е само за гласуване.

Имащите право на глас са 427, като 393 ще гласуват електронно, отбелязва БТА.

Novini.bg
306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини