Гешев награди прокурори, следователи и служители на МВР

07 декември 2020 14:52

Гешев награди прокурори, следователи и служители на МВР
© Пресцентър Прокуратура
602 3

На официална церемония в Съдебната палата днес главният прокурор на Република България Иван Гешев награди 24-ма прокурори, следователи и служители на МВР за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните им задължения по значими за обществото случаи през годината, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На церемонията по награждаването присъстваха и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Пълен списък на наградените и случаите, по които са работили:

Прокурор Детелин Георгиев от Софийска градска прокуратура, инспектори Калоян Йонов и Николай Стоянов, старши полицай Венцислав Мирчев, както и Цветан Борисов – командир на отделение, сектор "Охранителна полиция" от 08 РУ-СДВР, получиха плакет "Прокуратура на Република България" за разкриването на грабеж на възрастна жена, извършен на 20.11.2020 г. в столицата. След подадения сигнал и последвалите процесуално-следствени действия е установено, че 86-годишната жена е била нападната и блъсната от 16-годишно момиче, което насилствено е отнело, намиращите се в жертвата 590 лв. Извършителката е направила самопризнания, установено е, че има повдигнати обвинения и за предходни криминални деяния /кражби, грабежи, държане на наркотични вещества, хулиганство/.

Отличие "Почетен знак на Прокуратурата на Република България" получи заместник-окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов за работата му като наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за тежко умишлено престъпление – двойно убийство във вилната зона на гр. Шумен. След подаден сигнал на 23.11.2020 г. за открити тела на възрастни мъж и жена, с явни белези от насилие, веднага започват процесуално-следствени действия, които установяват, че извършител на престъплението е 21-годишният внук на жертвите. Като мотив за деянието си извършителят е посочил спор за пари. За проявения висок професионализъм по разкриването на двойното убийство с плакет "Прокуратура на Република България", бяха наградени също Здравко Иванов, началник сектор "НТЛ" при ОДМВР-Шумен, Пламен Тодоров, началник сектор "ПКП" при ОДМВР-Шумен и Стефан Гочев, главен разследващ полицай в ОДМВР-Шумен.

Заместник-окръжният прокурор на Велико Търново Цани Попов, Иво Дочев - разследващ полицай в ОДМВР-Велико Търново, главен инспектор Мариян Лонгинов и инспектор Венелин Русев от РУ-Горна Оряховица бяха отличени с плакети "Прокуратура на Република България" за разкриването на тежко умишлено престъпление – грабеж на възрастна жена. На 17.11.2020 г. в условията на опасен рецидив М.А. (многократно осъждан за извършени престъпления от общ характер) отнел от 91-годишна жена портмоне със съдържащи се в него 495 лв., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. Съдът е уважил искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия "задържане под стража".

Прокурор Катерина Лещакова от Окръжна прокуратура-Велико Търново получи отличие "Служебна благодарност" и предметна награда за работата й по разкриването на оранжерии за отглеждане на марихуана на територията на с. Михалци, община Павликени и гр. Бяла черква.

С грамота и отличие плакет "Прокуратура на Република България" бяха поощрени Светослав Стойнов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна и Веселин Радев - началник сектор „Грабежи“ в ОДМВР в гр. Варна. Двамата са отличени за разкриването и залавянето на рецивидист, подсъдим за два грабежа и кражба от възрастни жени в гр. Варна. На извършителя е определено  наказание от 3 години и 9 месеца лишаване от свобода при първоначално строг режим. Той е осъждан 16 пъти за кражби, грабежи и измами. Последната ефективна присъда, също за грабеж, изтърпял на 30 декември 2018 г.

За административното и организационно ръководство, както и за съществен принос за повишаване ефективността на следствените органи, с отличие "Служебна благодарност" и "Награден нож" бе отличен Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Следователите Бранимира Вергова, Петър Петров, Мария Павлова, Бисерка Стоянова и Светослав Василев от НСлС получиха отличие "Служебна благодарност" за водените от тях следствени действия по възложените им досъдебни производства, както и за срочно и професионално изпълнение на молбите за правна помощ.

 

Novini.bg
602 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
Геши

2020.12.10 | 10:11

84565
Само не знам адреналинката Сийка какво прави там
на мен не

2020.12.07 | 17:51

82126
На вас дават ли ви награди като вършите работата за която ви плащат ?
Брей

2020.12.07 | 15:28

81969
Някои от познатите ми рядко идват дори на работа,ама Каскетът ги награждава.

Добави коментар

Водещи новини