Прекръстиха малчуган от суеверие

  • 29 април 2012 07:08

  • 2356
  • 6
Прекръстиха малчуган от суеверие
©

Районният съд във Видин промени името на малолетно дете заради суеверие на родителите му, съобщава местният в. "Конкурент".

Делото е образувано по молба на родителите на 12-годишния Васил, страдащ от церебрална парализа. Заболяването е установено преди да навърши година.

Според близките, детето е кръстено и записано в регистрите под натиск от роднини, а името влияе лошо на здравословното му състояние. В материалите по делото е посочено, че родителите свързвали заболяването с факта, че момчето е кръстено на недъгав човек, защото според ромските предания Банго Васил означава "куция Васил".

Майката и бащата са поискали от съда да постанови решение, с което да допусне да бъде извършена промяна в личното име на детето от Васил на Исус. По делото са събрани писмени доказателства. Представен е доклад от дирекция „Социално подпомагане” и експертно решение на ТЕЛК, което потвърждава, че детето е с 95% инвалидност.

Районният съд във Видин допусна промяната на името на детето. Решението на магистратите е повлияно от етническата принадлежност на родителите и вярванията за влиянието на името върху човека, който го носи. След влизане на постановлението в сила, препис от него трябва да бъде изпратен на община Видин за отбелязване на промяната в акта за раждане и в гражданския регистър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2356 6

Коментари 6

Добави коментар
Basi tupanarite

2012.05.01 | 10:48

6
Tuk v toq sait ima samo maloumnici kato nomer 2 i 4 "Glupav narod,slaba durjva" Nomer 2 da jiv i zdrav i kato ti se rodi dete ti da qdesh laqina za da moje to da se vaksinira maika ti da eba glupava,Nomer 4 ti tolkova si prost che kato te gledam deca nqma da imash prilichash mi na impotenten gei

2012.05.01 | 10:48

5
до №2 - мило момче, ако не си сираче попитай родителите си какво са яли като деца? за такава храна можеш само да мечтаеш! до №4 - това, че съчувствам на тези родители и ги разбирам не ме прави фанатик. мъчно ми е за вас! толкова сте жалки!

2012.05.01 | 10:48

3
Прекръстиха малчуган от суеверие - многоуважаема госпожо, това не е суеверие! това е последната надежда на тези родители. защото само с божията помощ това дете може да оздравее! питам се? на кого служите като журналист?

2012.05.01 | 10:48

4
Във всеки случай на първобитни фанатици като теб не служат. Айде бегай да пиеш "светена" вода за разслабване.

2012.05.01 | 10:48

1
колко ли ваксини са му сложили преди да навърши годинка? в България случаите на аутизъм, церебрална парализа, синдром на Даун и др. зачестиха. докога ще ни лъжат, че ваксинете са безвредни? децата ни не се нуждаят от ваксини, а от силна и богата на витамини храна - А С КАКВО ГИ ХРАНИМ?

2012.05.01 | 10:48

2
Тебе като малък са те хранили с говна и ефекта е видим.

Добави коментар

Водещи новини