Шестима души отиват на съд за участие в група за данъчни престъпления при търговия със скъпо струващи лекарства

  • 07 август 2020 14:32

  • 661
  • 1
Шестима души отиват на съд за участие в група за данъчни престъпления при търговия със скъпо струващи лекарства
© Getty Images/Guliver (архив)

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 6 лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел данъчни престъпления при вътрешнообщностни придобивания на скъпо струващи лекарства, предимно от Великобритания. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

От началото на 2016 г. до 14 декември 2017 г., чрез избягване установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери на две действащи търговски дружества, контролирани от престъпното сдружение, групата нанесла щета на държавния бюджет в размер на 3 170 713.53 лева.

Съдят трима души за данъчни измами - ощетили бюджета с близо 1,2 млн.лв.

Доказателствата по делото сочат, че групата е била създадена и ръководена от А.Х., лице с българско и сирийско гражданство. Той наложил схема за привидно движение към двете дружества на лекарствени продукти, предмет на вътрешнообщностни придобивания. Едното от дружествата било управлявано от лелята на А.Х., а самият той заемал в него длъжността „домакин“.

По документи получатели на лекарствените продукти били фирми от типа „липсващ търговец“ с малоимотни и малограмотни собственици от ромски произход, без служители и техническа обезпеченост.

Впоследствие стоките се префактурирали на други дружества от типа „липсващ търговец. Накрая действащи фирми-„брокери“ декларирали доставки на лекарства към реални клиенти.

Натрупаните по престъпен начин средства от неплатен ДДС били легализирани чрез сделки със стоки.

През 2017 г. А.Х. съставил дневници на покупките с невярно съдържание на ръководеното от неговата леля дружество. В тях били отразявани данъчни фактури за доставки с право на пълен данъчен кредит, без реално да са били извършвани каквито и да било доставки.

Ръководителят на групата има 3-годишна условна присъда за престъпление против паричната и кредитната система, в рамките на чийто 5-годишен изпитателен срок е организирал и ръководил престъпната група за данъчни престъпления, както сочи обвинението.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
661 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Човек

2020.08.07 | 16:32

1
Няма страшно имате пари имате хора зад гърба си горе главите няма такава Държава

Добави коментар

Водещи новини