Съдят баща, син и дъщеря за данъчни престъпления

29 октомври 2020 12:08

Съдят баща, син и дъщеря за данъчни престъпления
© Getty Images/Guliver
727 1

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу пет лица за участие в престъпен сговор за данъчни престъпления, действал на територията на страната повече от 2 години.

През януари 2013 г. семейство от Плевен (баща, син и дъщеря) се сговорили да започнат престъпна дейност по издаване на фиктивни фактури за доставки на стоки и услуги и предоставянето им срещу заплащане на търговски дружества, които да си приспадат  неправомерно значителни суми от дължимото от тях ДДС. Установени по досъдебното производство и привлечени към наказателна отговорност са двама „клиенти“, представители на три дружества с реална стопанска дейност и висок оборот, ползвали услугата.

Съдят собственик на фирма за данъчно престъпление

За целта семейното трио организирало верига от над 15 кухи фирми без реална дейност (симулирана само по документи), които да издават фиктивни фактури за доставки на дружества. “Клиентите“ от своя страна вписвали фактурите в дневниците си за покупки, както и в подаваните пред НАП справки-декларации по Закона за ДДС. Така дружествата им „спестявали“ огромната част от дължимия данък към хазната. Единият от бизнесмените, участващ в престъпния сговор, внесъл за 19 месеца успешна работа на управляваното от него дружество „цели“ 54,01 лева ДДС, сочат събраните доказателствата по делото. Кухите фирми били регистрирани на безработни или на хора с ниски доходи срещу неголеми суми за „собствениците“ им - от 200 до 400 лева. Счетоводството на престъпното сдружение било възложено на дъщерята в семейството. С развитие на дейността счетоводният офис бил преместен от Плевен в София.

Недействителните фактури били на различна стойност, която била определяна от представителите на действащите търговски дружества. За да не будят съмнение декларираните недействителни сделки, фирмите с реална дейност превеждали по банков път на съответната фирма-фантом фактурираните суми с начислен данък добавена стойност. Счетоводителката незабавно изтегляла парите от сметката на кухата фирма и ги връщала в брой на купувача. Но не всичките - удържала за „услугата“ 25 процента от „спестения“ ДДС. Престъпната дейност на петимата обвиняеми била прекратена през февруари 2015 г. За времето на съществуването на престъпния сговор на бюджета е била нанесена вреда от над 220 000 лева.

Съдят управители на фирми за данъчни престъпления в особено големи размери

Предадените на съд са с наложени парични гаранции в размер от 5000 до 15 000 лева. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото, съобщават от пресцентъра на Спецпрокуратурата.

Филип Епитропов
727 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
кухарки

2020.10.29 | 17:38

45152
то цяла българия така живее и сега фирмите като не работят се хващат лесно измамниците болшевиките източват ддс защото да работят не умеят та затова искат и властта да си точат на воля и затова има за пенсионерите затова има и излишъци комуняги марш от софрата

Добави коментар