Осъдиха бивш зам.-министър на финансите, убил двама души на пътя

  • 02 юни 2020 12:06

  • 2561
  • 3
Осъдиха бивш зам.-министър на финансите, убил двама души на пътя
© Pixabay

Влезе в сила определеното от Върховния касационен съд окончателно решение, с което е осъден бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев от състав на ВКС от 22 май тази година. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

С него ефективното наказанието на подсъдимия Катев от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим, постановено с решение на Апелативния съд във Варна, е намалено от Върховния касационен съд на 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок.

Близо 6 месеца прокуратурата разследва катастрофа на бивш зам. - министър

С окончателното решение на ВКС останалата част от решението на Апелативния съд във Варна остава в сила, а именно Катев е лишен от право да управлява МПС за 6 години.

В тежест на признатия за виновен за тежката катастрофа, отнела живота на двама млади мъже, и причинила средна телесна повреда на тъщата на заместник-министъра, са направените по делото разноски над 10 000 лева по време на двете разглеждания на делото в Добричкия окръжен съд, в Апелативния съд във Варна и във Върховния касационен съд.

52-годишният Катев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за това, че на 22 август 2012 г. на кръстовище за кариера „Момчил“ в посока Балчик при управление на автомобил „Фолксваген туарег“ нарушил правилата за движение.

Подсъдимият навлязъл в лентата за насрещно движение с висока скорост и при почти челен удар в автомобил „Опел вектра“ по непредпазливост причинил смъртта на неправоспособния му водач. По-късно починал и неговият спътник. И двамата мъже от опела са били без предпазни колани.

Возещата се в автомобила на заместник-министъра негова тъща получила средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лъчева и лакетна кост.

Бащата на момче, убито от Катев: Това куче се мисли за Господ

Ефективна присъда за тежкото пътнотранспортно произшествие е произнесена от състав на Добричкия окръжен съд на 1 юли 2016 г. при повторното разглеждане от първоинстанционния съд. С нея Катев е осъден на 4 години лишаване от свобода, които трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. С присъдата е лишен и от право да управлява МПС за срок от 6 години.

По-късно въззивната съдебна инстанция го осъжда на 3 години и 6 месеца затвор при общ режим. След повече от седем години Катев окончателно е признат за виновен и осъден условно от състав на Върховния касационен съд.

Радина Лазарова
2561 3

Коментари 3

Добави коментар
Ами да

2020.06.02 | 19:32

3
Че то пича дето го хванаха че не спазва измислената карантина с по голяма присъда.Баси смеха.
объркан съм

2020.06.02 | 13:10

2
три години общ режим за двама убити,е много на кирия,ще взема да си поръчам някой за 1.5 год ще му дам 10 хиляди долара на изпълнителя

2020.06.02 | 12:50

1
" Браво " на съда. Да живее Българската " не " зависима съдебна система. Бития. бит, еб@ания . е@бан. Умрелите в гробищата, убиеца, поощрен.

Добави коментар

Водещи новини