Диана Ковачева: Реформите в Закона за съдебната власт са закъснели

  • 04 април 2012 08:13

  • 981
  • 0
Диана Ковачева: Реформите в Закона за съдебната власт са закъснели
©

Промените в Закона за съдебната власт донякъде са закъснели. Мога да кажа, че моят екип започна да работи от първия възможен момент по тях, защото и в последните си доклади Европейската комисия препоръча това.

Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Тя посочи, че с реформата се цели да се въведат публични и прозрачни правила за избор на членовете и инспекторите във Висшия съдебен съвет. "Правилата гарантират широко обществено участие и дебат, кандидатите да са широко обществени познати и да се прецени дали притежават професионалните и морални качества да влязат във ВСС", добави тя.

По думите на правосъдния министър, е важно, че гражданските организации са подкрепили усилията на екипа й. "Взаимствахме идеите за номиниране и изслушване на кандидатите именно от тези организации. Условията гарантират в условията на състезателност да бъдат избрани най-добрите кандидати. Важни са не толкова хората, които участват във ВСС, колкото моделът", подчерта Ковачева.

Тя изрази убеденост, че законопроектът за гражданската конфискация ще бъде приет в срок. По думите на министъра на правосъдието, това е модерният подход за справяне с престъпността. Според нея от този закон няма да засегне невинни хора и ще допринесе за социалната справедливост. "Самият закон предлага достатъчно механизми за защита на човешките права. Собственост ще се отнема само след граждански процес, а няма да се базира на влязла в сила присъда. Разбира се, много е важно и самата комисия по отнемане на имущество да работи при ясни правила, защото е натоварена с огромни очаквания", каза Ковачева.

Тя съобщи, че България ще избегне глоба от Европейската комисия заради забавен софтуер от Агенцията по вписванията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини