Ще има ли полза от ревизията на приватизацията?

  • 12 февруари 2020 20:36

  • 1378
  • 7
Ще има ли полза от ревизията на приватизацията?
© Булфото (архив)

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол - институцията, която следи спазването на договорите, не успя да отговори в рамките на деня, на запитване на БТВ колко предприятия са продадени и колко пари е спечелила от това държавата.

Няма отговор и на въпроса доколко ефективен е бил следприватизационния контрол.

Главният прокурор възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес

Стотици предприятия се раздържавяват, като целта на пост комунистическата власт е те да преминат в частни ръце, за да бъдат оздравени.

Много от новите собственици купуват дружества на безценица заради дълговете, които вървят заедно с активите. В някой приватизационните договори са записани условия като задължителни години, в които предприятието да продължи да работи или да задържи определен брой персонал. В други няма такива изисквания.

Сред знаковите приватизационни сделки е тази за "Кремиковци".

Гордостта на българската стоманодобивна индустрия беше продадена за 1 долар през 1999 г. В добрите години в завода, там работят почти 13 хиляди души. 

(Булфото - Кремиковци)

Авиокомпания "Балкан" е продадена за 150 хиляди долара през 1999 г. Евтино, заради натрупани безпрецедентни дългове, за които никой не търси отговорност.

Над 20 фабрики - цигарени и тютюневи, на "Булгартабак" се разпродават на парче.

За определяните като перла в короната - тези в София и Благоевград и Плевен, държавата получава 100 000 000 евро. Повечето вече са затворени, въпреки че в приватизационния договор има ангажименти производството на цигари да се поддържа до 2021 г. 

 

(Булфото - Премахване сграда на фабрика за цигари на "Булгартабак" - "София БТ")

Според синдикатите ползата от поредната ревизия е спорна. 

"Когато разберем, че в приватизацията на "Кремиковци" нищо не е било наред, какво правим... Няма го "Кремиковци"", отбеляза Димитър Манолов от "Подкрепа".

Депутати подкрепиха Гешев за разследване на приватизацията

Според Пламен Димитров от КНСБ, това може и да се превърне в лов на вещици.

Бизнесът по-скоро подкрепя идеята. Според Цветан Симеонов всяко едно действие, което ще бъде в борба с корупцията, заслужава внимание и подкрепа. 

Икономисти припомнят, че при една от първите подобни акции за ревизия на прехода по времето на главния прокурор Никола Филчев, също са коментирани загуби за десетки милиарди. Резултати до днес няма. 

"Т.е прокурора нищо няма да разкрие и това е опит за разчистване на политически терен в икономиката и за следващите 30 години", смята Красен Станчев. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1378 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
паметлив

2020.04.04 | 13:58

7
Вучка, малко се скрий от полезрението на хората, защото ще следва да покажем, как деда ти /зам. генерален директор на "Електрон" и партиен секретар на /// район на БКП в София/ приватизираше и краднеше държавно имущество при прехода.
Праведен

2020.02.13 | 07:15

6

А, къде беше цялата тая пасмина от "журналя" толкова години !

Пешо

2020.02.13 | 02:14

5

Ползата е , че ДАНС ще имат работа , а няма по цял ден да си играят на компютрите и по фейсбуците да си ровят.

2020.02.12 | 23:12

4

А грозното ленче?

2020.02.12 | 22:50

3

Ще има огромна морална полза,ще разобличи много корумпирани борци срещу корупцията.

чичо Пей

2020.02.12 | 22:34

2

Десет годишното управление на партия ГЕРБ с министър председател ББ такова каквото ще го запомнят българите е последното отмъщение на Тодор Живков към българския народ.Добре,че краят му се вижда.Това е и ролята та Гешев-да земете всичко под килима.

2020.02.12 | 21:28

1

Да, след като приватизацията на техноимпекс не може да се проверява поради давност.

Добави коментар

Водещи новини