Започваме да връщаме боклука на Италия

  • 05 февруари 2020 19:23

  • 1035
  • 2
Започваме да връщаме боклука на Италия
© Булфото (архив)

На пристанище „Варна-Запад“ започна връщането на част от контейнерите с боклук от Италия.

28 от общо 127 контейнера бяха натоварени на кораб. Те ще бъдат върнати на фирмата собственик („Дентиче пантелоне“ от град Салерно) за нейна сметка.

„Инициативата е на италианците. Като Районна прокуратура – Варна е дала разрешение за извършване на този реекспорт, който ще бъде извършен за сметка на италианското дружество“, уточни Кристина Боева, говорител на Районна прокуратура – Варна, предаде БТВ.

Емил Димитров: Ще има нова организация за боклука, морската граница е овладяна

Контейнерите с отпадъци от Италия пристигат на пристанище „Варна-Запад“ на 6 пъти през октомври и ноември миналата година. По документи в тях трябва да има пластмаса и каучук. След проверка се оказа, че съдържат и други неща – отпадъци от текстил, стъкло и дървесина. Засега е отправено искане за връщане в Италия на 28 от тях.

Един контейнер побира точно 33 кубични метра товар, в случая боклук. 127 контейнера по 33 кубични метра са 4 191 кубични метра отпадъци, достатъчни да покрият с отпадъци 7 футболни игрища.

„Това, което мога да кажа от моя гледна точка, е че непрекъснато из страната ходим и намираме отпадъци от най-различни места. Ходим по пристанища и връщаме контейнери назад, за които също са тръганил в проделени посока, но аз да ходя да събирам контейнери из страната, прокуратурата и да ги връщаме. Ние ще ги върнем, но няма да ги допускаме“, коментира Емил Димитров, министър на околната среда и водите.На този етап не е ясно кога останалите 99 контейнера ще отплават за Италия.

Междувременно днес се проведе спецакция на прокуратурата и МВР в ТЕЦ „Брикел“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1035 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
MAMBO ROMANIANO

2020.02.05 | 23:20

2

... затова нека да проверят дали наистина боклука се е върнал у дома.

MAMBO ITALIANO

2020.02.05 | 23:09

1

След като в Азия прекратиха или намалиха приемане на вторична суровина от чужбина, в океаните се появиха "острови" от боклуци. Затова се пригответе към поява на такъв "остров" и в Черно море...

Добави коментар

Водещи новини