Решават на кои от задържаните при вчерашните акции да повдигнат обвинения

  • 30 януари 2020 07:32

  • 2270
  • 1
Решават на кои от задържаните при вчерашните акции да повдигнат обвинения
© Булфото

Спецпрокуратурата решава - на кои от задържаните 16 души при вчерашните акции в Комисията по хазарта и в няколко офиса на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от да повдигне обвинения.

8 души са отведени за разпит от комисията, включително и председателят ѝ Александър ГеоргиевАлександър ГеоргиевАлександър Георгиев e роден през 1971 г. Има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент, който бе задържан. Разследващите проверяват - как и защо частни организатори на хазартни игри са плащали по-малко данъци, без намеса от страна на контролния орган.

Спецакция срещу Божков! Полицаи с качулки нахлуха в офисите му

Скандалът в хазарта започна след като Държавната финансова инспекция обяви, че Спортният тотализатор и частните лотарийни игри са плащали различни налози на държавата, начислявани по различни ставки. В резултат на това, частните оператори са ощетили фиска с 210 милиона лева.

Александър Георгиев, председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

Заради разследването, бизнесменът Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от се сдоби със 7 обвинения, а за задържането му е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев: На Божков са повдигнати 7 обвинения, обявен е за общодържавно и международно издирване! Шефът на ДКХ е задържан за 24 часа

Novini.bg припомня, че вчера  Прокуратурата и МВР влязоха в офиса на Божков на ул. "Московска" в София, Национална лотария и Държавната комисия по хазарта. На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

Влязоха и в Комисията по хазарта. Отведен е председателят Александър Георгиев

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.

Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

Според изнесените обвинения от страна на Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път завинаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Цветомир Найденов: Проблемът с неплащането на данъци на Васил Божков е най-малкият му проблем

Малко след като скандалът се разрасна от АДФИ съобщиха, че сумата, която не е събрана от отделните организатори на хазартни игри, е значително голяма, а лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори поиска да бъдат направени промени в Закона за хазарта. Те минаха на първо четене в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, а преди това получиха и подкрепата на премиера Бойко Борисов.

АДФИ: Две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лева, проверките продължават, сумата се очертава да бъде много по-голяма!

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2270 1

Коментари 1

Добави коментар
$

2020.01.30 | 09:35

1

Как на кои? На всичките!

Добави коментар

Водещи новини