Съдят служителка от фирма за бързи кредити за теглене на пари от чужда дебитна карта

Служителката от фирма за бързи кредити Гергана Д. е предадена на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за престъпление по член 249, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние. 23-годишната жена изтеглила с шест трансакции близо 700 лева от дебитна карта на кредитополучателка без съгласието ѝ. Това съобщават от пресцентъра на Апелативната прокуратура в града.

На 19 септември 2018 г. потърпевшата Маргарита Т. изтеглила от фирма за бързи кредити сумата от 200 лева. Била финансово затруднена след раздяла с партньора си. Кредитът трябвало да бъде върнат за 2 месеца с лихва от 37, 68 на сто. Изготвено било пълномощно, по силата на което Маргарита предоставила дебитната си карта на служителката в офиса за бързи кредити Гергана Д., като й предоставила единствено правото да тегли парични суми за погасяване на кредита ѝ до окончателното изплащане на сумата от 262 лева с лихвите.

НАП блокира парите и колата на невинен човек "погрешка"

По тази карта Маргарита Т. получавала парично обезщетение за майчинство в размер на 140 лева месечно. Междувременно Маргарита заминала за чужбина, а Гергана Д. започнала да тегли пари от картата ѝ, за да изплаща заема. След като той бил изплатен, ощетената жена изпратила майка си в офиса на фирмата за бързи кредити, за да получи дебитната ѝ карта. Гергана Д. категорично отказала да върне картата с аргумента, че ще я предостави единствено на титулярката.

Така продължила да тегли пари от чуждата карта всеки месец въпреки изплатения кредит. След като се завърнала от чужбина, Маргарита Т. отишла и взела картата си от Гергана. Проверила наличността в картата и установила, че в нея липсват средства. След това направила извлечение в банката, от което станало ясно, че в нейно отсъствие и без разрешение Гергана Д. е теглила парични средства от картата ѝ, които значително надвишавали изтегления кредит и лихвите.

Подсъдимата Гергана Д. е установена като извършител на деянието и посочена категорично от видеотехническата и лицевоидентификационната експертиза по делото. Предстои делото срещу нея да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Щетите от престъплението в размер на 697, 99 лева не са възстановени от подсъдимата Гергана Д. до момента.

Служителка на „Социално подпомагане“ - Ихтиман е обвинена в длъжностно присвояване

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет