НАП блокира парите и колата на невинен човек "погрешка"

Невинна гражданка стана жертва на "развален телефон" между българските и германските данъчни власти. В резултат на объркване на имена, ЕГН-та и адреси НАП блокира с месеци банковите сметки и колата на Г. Иванова заради неплатени задължения в особено големи размери в Германия. В крайна сметка се оказва, че жертвата няма нищо общо с издирваната от немската страна длъжница. Набедената жена подава жалби в съда и в Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Комисията вече излезе с решение, че НАП е злоупотребила с личните данни на Иванова и трябва да плати 55 000 лева глоба. От НАП твърдят, че само са си вършили работата, и оспорват наказанието.

В един обикновен ден Г. Иванова получава инфарктно обаждане - публичен изпълнител от НАП ѝ съобщава, че дължи 169 315 лева данъци в Германия и това налага да бъдат запорирани парите ѝ в банка и автомобилът й. Иванова уверява бирника, че не е пребивавала в Германия и няма как да е натрупала задължения там. Следват мъчителни месеци на кореспонденция между София и Берлин в опит да се установи коя е българската гражданка с неплатени данъци. В това време авоарите на Иванова си остават блокирани.

НАП запорира сметките на "Левски"

Удивителният случай е описан в ноемврийския бюлетин на Комисията за защита на личните данни. В работата си по казуса КЗЛД установява, че през януари 2018 г. НАП е получила искане за помощ от Германия за събиране на близо 170 хиляди лева от българска гражданка - управителен директор на фирмата Dogus Food, регистрирана в Дортмунд. Във формуляра са посочени две имена, дата на раждане и адрес на длъжницата. След проверка в базата данни ЕСГРАОН чиновниците от НАП решили, че са открили търсената дама - само заради съвпадение на личното и фамилното име. И я подали в звеното за събиране на вземания, а  публичният изпълнител разпратил писма до всички банки в България да блокират сметките на жената, ако тя е техен клиент.

Последвали отчаяни опити на Иванова да убеди приходната агенция, че са объркали човека. Междувременно НАП прави проверки, "засечки" и запитвания до други институции. Всичко това отнема месеци. Накрая от МВР изпращат на НАП копие от личната карта на издирваната бизнес дама от Дортмунд. Така става ясно, че търсената за данъчни задължения жена вероятно е измамница, която е представила фалшив документ за самоличност, и че жертвата с блокираните сметки няма нищо общо с този криминален случай. Едва тогава НАП вдига запорите.  

Запорираха над 620 000 лева пенсии заради неплатени сметки и дългове

От НАП коментираха пред в. "Сега", че не се чувстват виновни за патилата на Иванова и че просто са изпълнявали служебните си задължения, включително и за данъчна взаимопомощ с други държави от ЕС. В тази връзка агенцията е оспорила в Административния съд наказанието, наложено ѝ от Комисията за личните данни. Делото още не е насрочено, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.  В своя защита данъчните посочват, че "само" са запорирали банковите авоари на Иванова, но не са теглили пари. "Действията на компетентните органи на НАП по случая са извършени напълно законосъобразно, в изпълнение на законоустановените функции, в съответствие с действащата нормативна уредба и утвърдените вътрешни правила", гласи официалната позиция на приходната агенция.

Коментари

 1. 2019.11.18 | 11:20

  Наглостта
  на НАП.....няма
  край. При оспорването на Постановлението за налагане на
  обезпечителни мерки, Административния съд заключва и
  решава: „В настоящия случай от събраните
  по делото доказателства безспорно се установява, че настоящия жалбоподател не е
  данъчнозадължено лице, съответно не
  са налице основания за налагане на обезпечителни мерки!/а те вече са факт/ Оспорения от жалбоподателката  административен акт следва да бъде отменен, като незаконосъобразен.”
  След направени проверки в НАП от страна КЗЛД, решава и заключва: В събраните по
  преписката доказателства, се налага извода, че подадената от г-жа Иванова жалба
  е основателна и личните й данни са обработени от НАП в нарушение.Същото не е
  съобразено с изискванията за законосъобразност и допустимост на обработването
  на лични данни,извършено е без съгласието на жалбоподателката и без да е налице
  нито едно от останалите условия за допустимост на обработването. Същото не е
  извършено в изпълнение на нормативно установено задължение на администратора на
  лични данни.

  Нито едно правило заложено в „Хартата на клиента на НАП” не отговаря на действията
  им!Жалкото е, че НАП отговаря за действията от името на държавата........В
  случай, че не се възразеше пред 
  Административен съд срещу Постановлението за налагане на обезпечителни
  мерки и пред КЗЛД, запора щеше да е доживот на лицето /а той нямаше да е
  дълъг/, следват наследници и т.н. За да прикрият грешките си щяха да оставят
  нещата без движение, а лицето ако изпусне срока за обжалване или не жали.....става длъжник!!! Трагично е,безумно е НАП отговаря : "Действията на компетентните органи на НАП по случая са извръшени наъпълно законосъобразно, в изпълнение на законоустановените функции, в съответствие с действащата нормативна уредба"... а доказателствата сочат точно обратното, е вярвайте им!

 2. 2019.11.18 | 08:26

  калинките са навсякъде!

 3. 2019.11.18 | 08:21

  Някой им е казал на уше, че има "Добрички "суджук и филе"Елена".

 4. 2019.11.18 | 08:16

  Нап са просто едни лежачи отписват 20милиарда дълга на приближени хора а на обикновеният човек му съдират кожата

 5. 2019.11.18 | 07:58

  Помияри , да плащат сега , мамето им мръсно !

 6. 2019.11.18 | 07:42

  Смешно е да се установява самоличност при 2 имена, град на раждане и дата на раждане. Навсякъде се иска лична карта, но НАП без такава се опитва да налучка длъжника ?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет