Прокуратурата в Разград разследва проявена жестокост към лъва Любо от зоокъта в града

  • 14 ноември 2019 11:59

  • 1118
  • 1
Прокуратурата в Разград разследва проявена жестокост към лъва Любо от зоокъта в града
© Pixabay (архив)

Районната прокуратура в Разград образува досъдебно производство за проявена жестокост към лъва Любо от зоокъта в града.

Разследването започва незабавно и е за извършено престъпление по член 325б, ал. 1 от НК, който ангажира наказателната отговорност на всеки, проявил жестокост към гръбначно животно, на което причини смърт, тежко или трайно увреждане.

Законен повод за образуване на досъдебното производство е сигнал до Районната прокуратура в Разград от НПО за защита на животните в Лудогорието. Оттам са уведомили прокуратурата за състоянието на лъва Любо в разградския зоокът. Правозащитниците твърдят в сигнала си, че мъжкият лъв е видимо болен и има увредена лапа. В същото време според тях договорът за медицинско обслужване на животните в зоокъта е изтекъл и не е продължен.

МОСВ: Зоопаркът в Разград изпълнява изискванията за отглеждане на лъвове

Разследването ще изиска медицинските документи и ще назначи ветеринарномедицинска експертиза, която да установи уврежданията на лъва, да оцени степента им и последиците от тях. Ще бъдат изискани и документи от община Разград за установяване статута на зоокъта, собствеността на животните, състоянието им и отговорните служители за отглеждането им.

Районната прокуратура в Разград е разпоредила разследването да се извърши в двумесечен срок, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Филип Епитропов
1118 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ганьо

2019.11.15 | 19:12

1

Някой се е опитал да изнасили Любо !!!
Я да си признава веднага !!!

Добави коментар

Водещи новини