От прокуратурата с подробности относно статия със заглавие "Анонимен сигнал срещу Гешев за необясними 4,7 млн. франка, скрити в Швейцария и Мароко"

На 23.10.2019 г., в 15.57 ч. в сайта actualno.com е публикувана статия със заглавие „Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)“.

Това пише в официално съобщение от пресцентъра на Прокуратурата на Република България изпратено до медиите, което публикуваме без редакторска намеса:

"Твърди се, че „скандални документи, свързани с подозрение за пране на пари“ от страна на заместник-главния прокурор Иван Гешев, са били изпратени на редакционния мейл. Публикувани са копия от два документа: писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов и писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до Борислав Сарафов. Според тях, прокурор Иван Гешев разполага с банкови сметки в Швейцария и Монако, към които са установени преводи и наличности  на значителна стойност от сметки в Лихтенщайн, България и Руската федерация. Публикацията е възпроизведена в сайта mediapool.bg  под заглавие „Анонимен сигнал срещу Гешев за необясними 4,7 млн. франка, скрити в Швейцария и Мароко“ и от други електронни медии.

По повод на това, веднага е разпоредена проверка от главния прокурор. Установено е, че:

- писмо рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г. от директора на САД ФР – ДАНС до заместник – главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – такова писмо не е създавано и изпращано от ДАНС към прокуратурата;

- писмо изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г. от заместник главния прокурор Борислав Сарафов не съществува – под № 473/2015 г. във Върховната касационна прокуратура съществува преписка по повод касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново.

Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респ. получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС.

„Документите“ са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за утре, 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор.

Публикациите в actualno.com и mediapool.bg  са повод Пресцентърът на ПРБ да представи и следната информация:

На 13 май 2019 г. главният прокурор  Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в изиска от Председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация /включително и от финансовото разузнаване/ относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от посочените лица, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

В изпълнение на разпоредената проверка, на 19.07.2019 г. до главния прокурор е постъпила справка от Председателя на ДАНС, в която се съдържа информация за това, че общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред КПКОНПИ. Съгласно разпоредбата на чл. 35 от ЗПКОНПИ лицата, заемащи висши публични длъжности, са длъжни да декларират тези обстоятелства пред антикорупционната комисия.

На 15.08.2019 г. от Председателя на ДАНС е постъпила информация и за  магистрати, притежаващи банкови сметки и недвижими имоти в чужбина. От прокурори от ВКП е извършена допълнителна проверка на публикуваните от ИВСС декларации на посочените от ДАНС лица, за това дали тези обстоятелства са декларирани от магистратите по съответния ред пред ИВСС в изпълнение на изискванията на чл. 175а - чл. 175в  от ЗСВ. Установено е, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина.

Недекларираните от лицата банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, извършени разходи и инвестиции в чужбина, изисква извършване на проверка за спазването на данъчното законодателство на Република България.

Поради това и на основание чл. 145 ал.1 т.3 от ЗСВ и чл. 110 от ДОПК,по разпореждане на главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, Върховна касационна прокуратура възложи на изпълнителния директор на НАП извършване на данъчни проверки на общо 38 лица - заемащи публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, както и магистрати. Указано е в рамките на данъчните проверки да се установи размерът на финансовите средства във влоговете/банковите сметки в чужбина, произхода на средствата, евентуално получаване на доходи от лихви и изпълнение на задълженията на лицето за деклариране и заплащане на данъци.

След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления.

Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество", завършва съобщението.

 

Коментари

 1. 2019.10.23 | 21:17

  изобщо няма да ме учуди да е истина.също като цецко за 6 апартамента.баба му, дядо му, леля му , свако му и така нататък му дали парите за апартаментите.това са една шайка крадци за жалост кочината вече се превръща в клозет.разберете краденето във тази държава е страшно!!!

  1. 2019.10.24 | 06:36

   Ти пък с какво се чудиш ?

   Изобщо имаш ли нещо в главата, че да го използваш ?

   Глупостите, които си написал, имат ли тущо общо с написаното в "новината" или и на теб, както на всички злобари тука, ти е т удно да разберете написаното и зз това си правите "съчинения по картинка" ?

 2. 2019.10.23 | 21:23

  БЪЛГАРИЯ СЕ НАПЪЛНИ СЪС КРАДЦИ И ПРЕДАТЕЛИ.ТОВА НЕ Е ВЕЧЕ ОНАЗИ БЪЛГАРИЯ,ТОВА ВЕЧЕ Е ЯМА ЗА БОКЛУЦИ.ЗЛАТОТО НИ КОПАЯТ ЗА МИЛИАРДИ ЧУЖДЕНЦИТЕ ,А НИЕ ВНАСЯМЕ БОКЛУКА НА ЕВРОПА ДА ГО ГОРИМ ЗА ПАРИ И ТРОВИМ ДЕЦАТА!!! НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е ????

  1. 2019.10.24 | 06:32

   За коя "онази" България говориш?

   За тази, дето псевдокомунистите взеха властта с пушки и "арестуваха" народа, с помощта на СССР ли ?!

   За тази, дето мафията БКП строеше заводи с труд-ангария, за смешни пари и за без пари, които произвеждаха смешно продукция, дуто никой на запад не я искаше !
   И това се правеше с цел, да ни се внуши, колко вулик е "комунистическия" строй !

   За щастие, само глупаците обаче, се потдадоха на това !

   Нормалните хора, можеха да преценят, че всъщтност се ограбва народа !

   Имаше и цензура и забрана за излизане от страната, пасока загниващия "Запад" , а в същото време, мафиотите от БКП-БСП си ходеха, където си поискат и техните деца, учеха на "Запад" !

   Оооо......неразумний юроде....!!!!

   Пробвай първао да помислиш, ако разбира се има с какво и после пиши тука !

 3. 2019.10.23 | 23:08

  Тия в цацаратурата правят ли разлика между неистински документ и такъв с невярно съдържание? Второто как могат да го твърдят без достоверна информация от банките, която те просто нямат? За юристите питам, не за милиционерите!

  1. 2019.10.24 | 06:19

   А бе ти тъп ли си ?

   Я прочети това, което е написано и ако не го разбираш, накарай някой да ти го обясни !

   Информацията я има, при това офоциална, а не измисленаили изфабрикувана, като тази на "топячите" или "Бивол" !

 4. 2019.10.24 | 00:19

  Техните са винаги чисти като сълзичка! И Де(бе)лянчо, и Цацаров, и Гешев(фт), и вся остальная сволоч мАсковско подлагащая се!

  1. 2019.10.24 | 06:16

   Да, чисти са !

   Това дразни ли те ?!

   Щото мен ме радва !

   Ако искаш до има боклуци, като теб сред управлявящите, можеш да кандидатстваш за някоя длъжност !

   Никой не те спира !
   Демокрация е !

 5. 2019.10.23 | 21:10

  Фейкнюуз. Поредният Костинброд!
  Да хванат кой ги пише!

 6. 2019.10.23 | 19:00

  Нали има документи! Какво значение има, че са подадени анонимно?

  1. 2019.10.23 | 19:52

   Ти май не разбра че са фалшиви теа документи,. Дупе да му е яко на този който ги е публикувал без да провери достоверността им.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет