Съдийската колегия на ВСС ще сигнализира правосъдния министър и Правна комисия за проблем при обезпечаването на съдилищата със съдебни заседатели

  • 08 октомври 2019 18:13

  • 342
  • 0
Съдийската колегия на ВСС ще сигнализира правосъдния министър и Правна комисия за проблем при обезпечаването на съдилищата със съдебни заседатели
© Булфото (архив)

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди предложение на Боряна Димитрова – член на ВСС, за предприемане на мерки за обезпечаването на съдилищата със съдебни заседатели.

Това съобщиха от ВСС. Колегията реши да изпрати до министъра на правосъдието и до Комисията по правни въпроси в Народното събрание (НС) сигнал относно действието на раздел II, глава IV, чл. 66 – чл. 75а от Закона за съдебната власт за извършване на последваща оценка на въздействието и при необходимост за предприемане на изменения. На министъра на правосъдието ще бъдат изпратени писмо от Деница Вълкова – административен ръководител – председател на Апелативен съд – Бургас, ведно с преписката на съда за осигуряване на съдебни заседатели и протокола на Колегията с проведената по този въпрос дискусия.

Обсъдено бе, че удължаването на мандата на настоящите съдебни заседатели ще даде възможност на съдилищата да работят до назначаване на необходимия брой съдебни заседатели от новия мандат. В голяма част от органите на съдебната власт мандатът на настоящите съдебните заседатели изтича към края на 2019 г. По данни на административни ръководители, има съдилища, за които в Общинските съвети не са подадени документи на кандидати за съдебни заседатели или са неприемливо малко. Затруднения при обезпечаване с необходимия брой съдебни заседатели са заявили Окръжен съд – София, съдилища от съдебен район Бургас, Варна, Сливен Ямбол, Кърджали, Добрич, Враца и други.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини