ВСС: Разбира се, че Гешев може и да не бъде избран за главен прокурор

Следващата сряда предстои прокурорската колегия да разгледа двата доклада за професионалните и нравствените качества на кандидата за нов главен прокурор. На същото заседание ще бъде разгледано и искането на Лозан Панов за предоставяне на допълнителна информация за актовете по същество на Иван Гешев. Това коментира в предаването ''Още от деня'' по БНТ говорителят на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ Даниела Машева.

Тя уточни, че атестационната оценка за Иван Гешев вече е приета от Комисията по атестиране и конкурси и от ВСС, така че не може повече да бъде преразглеждана.

,,Процедурата за избор на нов главен прокурор е прозрачна, даже е една от най-демократичните процедури в ЕС. Тя е продължителна и публична, освен това се изискват декларации относно имотното състояние на кандидата. Всички документи са оповестени на сайта на ВСС. И не на последно място самото изслушване на г-н Гешев на 24 октомври също ще бъде публично и ще бъде излъчено онлайн отново на сайта на ВСС'', сподели Даниела Машева.

,,За да бъде избран за главен прокурор, г-н Гешев трябва да получи 17 гласа от членовете на ВСС, а самото назначение трябва да стане с указ на президента на Република България. В случай че не получи 17 гласа, г-н Гешев няма да бъде избран за главен прокурор и процедурата по избор ще стартира отначало'', поясни говорителят на прокурорската колегия.

Машева разкри, че до септември са били предоставени 73 становища, като 69 от тях са били в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, докато останалите са били възражения.

Коментари

  1. 2019.10.05 | 04:33

    г-жо Фандъкова толкова сте неземна..нямам думи.. Моля ви ,ашладисайте ме .. не издържам вече.. моля ви!

  2. 2019.10.04 | 22:42

    Не "да не бъде избран" - избира се, ако има поне 2 кандидати. В случая трябва да се каже "да не бъде назначен", защото е единствен кандидат!. Както и Кошлуков беше не избран, а назначен! И затова от първата седмица почна да дерибейства. Прави се на по-значим и от зам. министър-председателя за ресора. А косвено - и от премиера.

  3. 2019.10.04 | 19:23

    Този бидон с мочка просто се подиграва с българския народ.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет