Съдят майстор, измамил клиент с близо 4000 лева

  • 01 октомври 2019 15:28

  • 646
  • 2
Съдят майстор, измамил клиент с близо 4000 лева
© Pixabay

43-годишният Николай Б. е предаден на съд за измама, от която е причинена имотна вреда на варненец в размер на 3760 лева – престъпление по член 209, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Това съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура в града.

На 8 септември 2016 г. подсъдимият и негов познат отишли в дома на потърпевшия варненец, който искал да бъдат остъклени двете тераси в дома му с пластмасова дограма и да бъде поставена топлоизолация. Николай Б. извадил договор за строителство, като се представил като упълномощено лице на фирма, с каквато нямал никакви отношения. Печатът под договора бил на друга фирма и с него подсъдимият успял да се снабди по време на ремонт в дома на управителя й. Целта му била да получи поръчката, без да има намерение да я изпълни. Подсъдимият трябвало да изработи пластмасовата дограма за двата балкона, а неговият познат – да положи топлоизолация. У потърпевшия било създадено убеждението че двамата мъже са подизпълнители на фирмата, чийто печат бил положен в договора. След подписването му Николай Б. поискал цялата сума от 2900 лева за дограмата, а колегата му – 1800 лева капаро за изолацията. На следващия ден колегата на подсъдимия донесъл в дома на клиента материали за изолацията, а на другия се обадил, за да отложи началото на работата си, защото бил пострадал. Седмица след сключването на договора Николай Б. поискал още 360 лева за стъклопакет и за изработване на две малки прозорчета. На следващия ден поискал от клиента си заем от 500 лева за ремонт за автомобила си, с който превозвал дограмата. Получените суми 43-годишният измамник за лични нужди. Поведението на подсъдимия предизвикало съмнения в клиента и след внимателен прочит на договора той установил, че има разминаване в името на фирмата и печата в него, че липсва БУЛСТАТ. Майсторът по топлоизолацията напредвал бавно, тъй като имал здравословни проблеми. Накрая била наета бригада, която довършила топлоизолацията, за да не се бави монтажът на дограмата. Крайният срок за ремонта на жилището на потърпевшия бил 30 септември 2016 г. Подсъдимият започнал да моли за отсрочка, като изтъквал различни причини – повреда на камион, с който трябвало да бъде превозена, претърпяно ПТП с пострадал човек. На 13 октомври 2016 г. потърпевшият варненец получил обаждане от полицията, че срещу него е подадена жалба, че е заплашвал Николай Б. И в полицията подсъдимият продължавал да уверява клиента си, че ще монтира дограмата, че поръчката я изпълнява друга фирма. Варненецът се свързал с офиса на посочената фирма, дал номера на заявката и научил, че поръчката е изпълнена отдавна и е на името на друг човек. След още няколко дни увъртания и обещания на 22 октомври подсъдимият признал, че не е поръчвал никога дограма и обещал да върне парите с неустойката с банков заем. После отложил плащането, тъй като по думите му имал само 500 лева. Накрая обяснил на потърпевшия, че е поръчал дограмата на друга фирма, но цехът й бил затворен. С европейска заповед за разследване управителят на затворения цех бил разпитан. Установено било, че човекът работи и живее в Германия от 2011 г. и че никога не е виждал и не познава Николай Б.

Предстои делото срещу измамника да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. 43-годишният подсъдим е осъждан.

Последвайте канала на

Калина Христова
646 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Pop krıstyo

2019.10.01 | 15:55

1

Eyyyyy mnogo sa dolni pomiyari mnogo gladni mnogo jalki.e tova e bay ganyovskiya narod

2019.10.01 | 16:41

2

Tam nikoga ne-e imalo narod

Добави коментар

Водещи новини