Осъдителни присъди за двама подсъдими, измамили възрастна жена в гр. Перник

  • 24 септември 2019 17:24

  • 360
  • 0
Осъдителни присъди за двама подсъдими, измамили възрастна жена в гр. Перник
© gettyimages (архив)

Съдът е признал за виновни подсъдимите Е.Н.и А.Ч., обвинени от Районна прокуратура – Перник за извършено от тях престъпление - въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

Пострадалата В.П. (на 87 години) живеела самотно в гр. Перник, като след смъртта на сина си останала без близки роднини и подкрепа. Възрастната жена имала парични спестявания, които съхранявала в банкова сметка в „ОББ“ АД. Тези обстоятелства били известни на двамата подсъдими. Възползвайки се от нейната безпомощност, те решили да отнемат чрез измама парите й.

На 08.11.2017 г. подсъдимият А.Ч. пресрещнал В.П. в близост до Обреден общински дом в гр. Перник и я заговорил. Заявил на възрастната жена, че се казва „Митко“ и е бил съученик и приятел на нейния покоен син, което не отговаряло на истината. Освен това предложил на П. да й помогне в получаването на социални помощи и лекарства на изгодни цени.

Разговорът между двамата продължил същия ден в дома на жената. За да придаде по-голяма убедителност на лъжите си Ч. й казал, че освен всичко друго бил и „шеф в „Червения кръст“, а съпругата му работела в болница „Свети Георги“ в гр. Перник. По същото време в къщата дошъл и другия подсъдим – Е.Н., който се представил като „приятел на Митко“.

Двамата разяснили на В.П. как ще й помогнат да получи социални придобивки, като й казали да им предостави личната си карта и здравната си книжка. След това извадили тефтери и си придали вид, че записват различни данни, които били нужни за „предприемане на необходимите процедури“. Уверили жената, че било необходимо временно да даде сума в размер на осем хиляди лева за „оправяне на документите“, след което въпросните средства ще й бъдат върнати.

Въведената в заблуждение жена още същия ден изтеглила от банковата си сметка исканата от измамниците сума и им я предала, след което била закарана от тях до ул. „Вардар“ в града. Уговорката била да ги изчака там, докато „преснимат“ парите.

Час и половина по-късно, след като двамата мъже не се върнали, пострадалата осъзнала, че била измамена. Случаен минувач, ставайки свидетел на влошеното здравословно състояние на жената, й помогнал да се обади в полицията. По случая било образувано досъдебно производство и започнало разследване.

Въпреки извършеното престъпно деяние, А.Ч. решил да отнеме още пари от В.П. и с тази цел се свързал с неустановено по делото лице за реализиране на друга измама.

На 04.12.2017 г. двамата отишли в дома на пострадалата П. Специално за целта подсъдимият Ч. се дегизирал – облякъл полицейска униформа, сложил фуражка и очила. След като се представил на жената за служител на полицията, заявил, че са заловени мъжете, които са я измамили няколко седмици по-рано. Обяснил й, че следва да я заведе в Районно управление в гр. София, за да разпознае лицата, участващи в престъпната схема. Зарадвана от новината и поради своята наивност, възрастната жена тръгнала с „полицая“.

Докато пътували, А.Ч. свалил за кратко тъмните очила и в този момент В.П. успяла да го разпознае като „Митко“, който я измамил по-рано. Възрастната жена много се уплашила от този факт, но видимо не показала, че осъзнава случващото се.

Когато стигнали гр. София, автомобилът спрял пред клон на „ОББ“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“, където „полицаят“ набързо обяснил на В.П., че трябва да изтегли от сметката си осем хиляди лева. Това било необходимо, за да я заведат до РУ, където да разпознае „айдуците, които са й взели парите“. Уточнил също така, че „полицаите нямат право да влизат в банката“ и ще я чака отвън.

Въпреки, че разбирала за новия опит да бъде измамена, пострадалата П. толкова се страхувала да покаже, че е наясно с този факт и да се възпротиви, поради което предпочела действително да изтегли исканите от нея пари.

Притесненият вид на възрастната жена и размерът на паричната сума накарали служителката на банковото гише да се усъмни в случващото се. Била извикана охраната и подаден сигнал до органите на реда.

Съдебното производство е преминало по реда на съкратено съдебно следствие. На А.Ч. е наложено наказание от шест години и осем месеца „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. Другият подсъдим по делото – Е.Н., е осъден на една година „лишаване от свобода“ с четиригодишен изпитателен срок, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

 

                                                                                          

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини