Прокуратурата с нова доза от доказателствения материал срещу Николай Малинов

Предвид големия обществен интерес относно хода на досъдебното производство за шпионаж, водено срещу Николай Малинов, Специализираната прокуратура предоставя допълнителна информация по случая:

Досъдебното производство е образувано на 09.07.2019 г. по реда на чл.212, ал.1 от НПК за това, че на неустановена дата през януари 2014 г. до 03.07.2019 г., на територията на Република България, се поставя в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин, като не е извършил деяние по предходния член - престъпление по чл.105, ал.1, пр.2 от НК.

Към настоящия момент по разследването са проведени множество процесуално – следствени действия: разпитани са свидетели; извършено е претърсване, изземване и личен обиск; изготвени са две компютърно – технически експертизи; събрани са относими към предмета на доказване справки и документи.

На 10.09.2019 г. Николай Малинов е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 105, ал.1, пр.2 от НК. Определена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева, която е внесена от обвиняемото лице.

На 12.09.2019 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България разгласи докладна записка на руски език, изготвена от обв.Николай Малинов, в която в качеството на председател на „Национално Движение Русофили“ в Република България е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия чрез която същата да бъде постигната. Прокуратурата публикува и документи, касаещи „КТБ“ АД, „ДУНАРИТ“ АД и „ЕМКО“ ЕООД.

Водени от разбирането, че българските граждани имат право на информация, което е тяхно конституционно право, представяме друга част от събраните по делото доказателства – приобщен екземпляр на докладната записка на български език, ведно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая,  съобщиха от Специализираната прокуратура.

Разгласяването на материали от досъдебното производство е разрешено по реда на чл.198 от НПК.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

Вижте документ 1 -Договор за дарение ТУК, документ 2: Споразумение ТУК, Докладна записка ТУК, договор ТУК, техническа експертиза ТУК

Коментари

 1. 2019.09.20 | 17:21

  И къде е престъплението? Колко пъти още да го прочета? По тая логика руските шпиони сме 5 000 000 (пет нула нула нула нула нула нула) .

 2. 2019.09.20 | 14:08

  е снова доза сперма в г.ъза. Всеки български патриот е длъжен да помага на напите братя русите в борбата им срещу Империята на злото САЩ.

 3. 2019.09.20 | 13:36

  Много постно от рублаждийските тролове. Няма ли вече опорни точки от Решетников?

 4. 2019.09.20 | 13:29

  А новият шпионски ,,център" на Цвъки-Молитвата-кога...?!

 5. 2019.09.20 | 13:19

  Както сте я подкарали продължете и с Отворено общество ,Америка за България, Сорос и такива едни които са против националната сигурност с външно финансиране винаги ще излезе нещо срещу България от тях не спирайте за да не замирише на платена политика.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Как трябва да реагира държавата при ръста на новите случаи на коронавирус у нас?

Избрано от Интернет