Цацаров: Да затворим вратата към Европа "гражданство срещу инвестиции"

Проверка по заповед на министър-председателя за 10-годишен период назад е разкрила фрапиращи нарушения при получаването на българско гражданство срещу направена инвестиция. Това съобщи главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в по време на заседание на временната анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани, предаде репортер на Novini.bg

Той разкри, че до момента е  предложил отмяна на придобито българско гражданство в седем случая. В резултат на извършваните проверки не само по отношение на механизма на придобиване на българско гражданство, но и на това, което най-общо можем да наречем спазване на задължението за поддържане на инвестициите за две годишен период или за поне двегодишен, са установени случаи, в които тези инвестиции въобще не са поддържани, дори не са поддържани за времето от момента, в който са направени, до момента, в който е издаден указ за придобиване на българско гражданство, заяви Цацаров, като добави, че в два други случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи и се води разследване. 

Хипотезите, в които се получава българско гражданство срещу направена инвестиция, трябва да бъдат максимално прецизирани. Паралелно с този подход да се въведе и контролен механизъм, който да действа през целия период, посочен в закона, през който трябва да се поддържа инвестицията - две години, посочи той. 

Вторият подход е да бъде обмислено дали въобще е необходимо тази разпоредба да съществува, дали наистина можем да даваме българско гражданство за направени инвестиции. Ако има крупен инвеститор, който може да получи българско гражданство като знак за признание, това може да стане и при други хипотези, като например получаване на званието "почетен гражданин", отбеляза главният прокурор, като уточни, че той е привърженик на този подход.

Да отваряме така широко вратата за всеки, успял да използва съществуващите законови механизми и след това да тръгне с един български паспорт, който го прави гражданин на ЕС на територията на Европа, това според мен е нещо, което трябва да бъде променено по най-бързия начин. Да затворим тази врата към Европа, призова Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.

Прокуратурата има намерение да инициира отделна проверка на т.нар. тражданство по заслуги – кому е давано то и по какви заслуги, съобщи още Цацаров.

На въпрос какво се случва с Държавната агенция за българите в чужбина, Цацаров посочи, че последната му информация е, че се готви обвинителен акт. Това, което забави обвинителният акт, всъщност беше изготвянето на веществените доказателствени средства от Държавна агенция "Технически операции", уточни главният прокурор.

 

Коментари

 1. 2019.09.18 | 19:56

  da vi e-a maikata slugi ot facebbok haide pod smeshnika caci niama da ni davate da pishem.

 2. 2019.09.18 | 18:01

  Цацаров ти си абсолютен смешник.

 3. 2019.09.18 | 17:45

  Скоро ще си ниско разреден адвокст

 4. 2019.09.18 | 17:17

  Еми действай те срамота са тия неща никъде го няма това изискванията в цяла Европа са строги и ИСТЕНСКИ а при нас е като в третия свят държави даже и там е с правела

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Съд и прокуратура

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет