Прокуратурата се самосезира за лекаря, поставял стентове на здрави хора

Специализираната прокуратура се самосезира след разследването на журналиста от Нова телевизия Васил Иванов. В предаването "Неделята на NOVA" беше показано как лекар в държавната болница в Пазарджик взима 57 000 лева месечна заплата. Той е поставял стентове както на болни, така и на здрави пациенти.

След сигнали до предаването за това как работи доктор Петър Лазов, екипът направи експеримент. Изпрати хора под прикритие с коронарография – изследване за нуждата от стент, на здрав човек, в частния кабинет на лекаря. Доктор Лазов не се поколебава да реши: "Има една стеноза на дясната артерия, която би могла да се стентира съвсем просто и лесно. Има един съд, който трябва да се стентира. Може да направим дясната артерия съвсем лесно и безопасно. Има в началото едно стеснение, което достига може би някъде 50-60-70%, което е сигнификантно. Една процедура ще направим, ще стентираме едната артерия, дали ще сложа един стенд или два стента, не мога да ви обещая", заявява доктор Петър Лазов.

Пред камера лекарят не казва колко е заплатата му, която по информация на екипа на разследването е 57 000 лева.

"Сега не мога да си спомня кое колко съм взимал. Не мога да ви кажа точната сума", заявява доктор Лазов.

Освен очевидното източване на здравната каса, по-страшното е, че слагането на стент на здрав човек, води до сериозно увреждане.

"Това е лошо, това е много лошо. Ако, примерно, се отчита някаква дейност, която не е извършена, се отчита и се краде Касата, поне не се наврежда на пациента. Но когато се слага стент на здрав съд, тогава рискът е много голям и тогава директно се уврежда пациента", обясни проф. Генчо Начев, директор на Кардиологична болница "Св. Екатерина".

Специализираната прокуратура вече работи по разследването, обяви зам. главният прокурор Иван Гешев.

"Това е от компетентността на специализираната прокуратура. Има данни и за други престъпления. Това, което ще направят и правят в момента, е да възложат на ГДБОП спешно извършване на проверка по излъчения от вас случай. Предстои в днешния ден да се възложи проверка и на АДФИ на НАП, който ще извърши данъчни проверки на посочените от вас лекари. Ще бъде извършена проверка и на Изпълнителна агенция "Медицински одит", заяви Иван Гешев.

Коментари

 1. 2019.09.16 | 17:26

  Самосезирането -добре. Но резултатите ги няма. Гниенето тръгва от Парламента. От там са и първите собственици на болници. Затова и буксуват мерките срещу източването на Здравната каса.Не знам само защо търпим и до кога.

 2. 2019.09.16 | 16:02

  Те май всички лекари вече така работят. Търсете второ мнение че и трето дори. Много случаи знам вече такива. Дори на здрави хора качват че имат рак на простатата само с едно бъркане с пръст в ануса във Варна.

 3. 2019.09.16 | 16:02

  конфискация на имуществото и доживотно лишаване от право да практикува където и да било.Да работи хамалин и някой подобен нему да му сложи стентове....

 4. 2019.09.16 | 15:59

  Слагайте го на масат и на него два стента му сложете сега.

 5. 2019.09.16 | 15:56

  след излъчване по телевизия.ТАЗИ ИНСТИТУЦИЯ ОТ 30 ГОДИНИ Е ИЗЛИШНА и СЛУЖИ САМО НА КРАДЛИВИЯ ПРЕСТЪПЕН "ЕЛИТ".

 6. 2019.09.16 | 15:12

  Тик-так тик-так 6.9 млн тарикат-тик-тарикат-так скоро българите ще изчезнат заслужено от лицето на земята и на тази прекрасна територия ще се заселят хора, които я заслужават повече

  1. 2019.09.16 | 15:54

   6i go turq na alaha dokut go lapa na muhameda pedofil ,4itak tup

 7. 2019.09.16 | 15:15

  Всяко чудо за три дни .А от години източват бандитите ,разбойниците и престъпниците здравната каса .и се сетили да се самосезират .Някой вярва ли че нещо ще излезе .Нищо както винаги срещу разбойниците ,мафията и престъпниците

 8. 2019.09.16 | 15:08

  И какво от това.Само дето се самосезира

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Съд и прокуратура

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет