Георги Харизанов: При Гешев няма дефицит на смелост

  • 30 юли 2019 08:27

  • 1268
  • 1
Георги Харизанов: При Гешев няма дефицит на смелост
© Нова телевизия

Ще организираме още протести. Номинация за главен прокурор има, но избор няма. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки" по повод протестите срещу номинацията на единствения кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.

Определяща трябва да е концепцията на кандидата, а още преди да сме я чули, изборът на г-н Гешев се представя като предопределен. Това се разбра от думите на министъра на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. вчера. Тази предопределеност ние няма как да приемем, защото това говори, че тази кандидатура е била в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет много преди да е издигната, добави Величков.

Сигурно има някакви много сериозни аргументи срещу това г-н Гешев да стане главен прокурор, само че аз не съм ги чул. Това, че той е единственият кандидат, не е нарушение на процедурата, каза политическият анализатор Георги Харизанов.,

Ако има някакви политически аргументи, нека да водим политически спор. Не мога да разбера защо г-н Иван Гешев е неприемлив за г-н Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. Кандидатурата е единодушна, от цялата прокурорска колегия, заяви Харизанов.

Протестът не е политически, а граждански, защото главният прокурор трябва да охранява законността в държавата. Протестиращите се безпокоят от това, че една порочна 30-годишна процедура продължава. Порочността е в това, че главният прокурор, почти като в казарма, е като началник на всички прокурори, коментира Велислав Величков.

Като кандидат за главен прокурор да кажеш, че си против разделението на властите, е все едно кандидат за президент или премиер да каже, че е против това, че България е парламентарна република, добави Величков.

Георги Харизанов посочи, че доколкото е наблюдавал действията на Иван Гешев, не е забелязал той да се притеснява от фигури от сенчестата икономика и организираната престъпност. При него няма дефицит на смелост, каза Харизанов. Като пример за дела, по които Гешев е бил обвинител и са завършили с осъдителна присъда, експертът посочи процеса срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1268 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
profesor

2019.07.30 | 11:33

1

Стига цензура!

Добави коментар

Водещи новини