Адвокати искат ВСС да оцени професионализма и етиката на Иван Гешев

  • 24 юли 2019 14:52

  • 816
  • 1
Адвокати искат ВСС да оцени професионализма и етиката на Иван Гешев
© Булфото (архив)

Адвокати поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да оцени професионализма и етиката на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. Повод са негови изявления по време на интервюто му за Българската национална телевизия вчера.

Подписалите се адвокати очакват съдебните кадровици да обсъдят казаното от заместника на Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в - че не приема разделението на властите и че адвокатската професия се свежда до защита, осъществявана за пари, без оглед на истината.

Те припомнят, че в Наказателния процес защитникът има изключителната мисия да брани както невинния до доказване на противното, така и правата на пострадалите от престъпления. 

"Адвокатът не е слуга на клиентите си, а борец за правото и точно затова той, както всеки български гражданин, има интерес от работеща според законите на страната независима прокуратура", пише в отвореното писмо, в което се възразява остро и срещу обсъждането на неприключили дела с изразни средства, които внушават виновност на хора, които не са осъдени.

"Прокурорите трябва да бъдат истински гаранти за върховенството на закона, независими от конюнктура, политически и корпоративни влияния. В противен случай не са в състояние да отговорят на професионалните и етични стандарти за магистрати", пишат до съдебните кадровици адвокати по повод вчерашното интервю на Иван Гешев, съобщава БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.24 | 16:23

1

Profesionalizma e qsen -speèleno samo edno delo na pyrwa instanciq a za etikata .........

Добави коментар

Водещи новини