Данаил Кирилов взе участие в работна група относно разследванията срещу ''тримата големи''

24 юни 2019 14:43

Данаил Кирилов взе участие в работна група относно разследванията срещу ''тримата големи''
© Булфото (архив)
535 1

Редът за започване на разследвания срещу председателя на ВКС го защитава - промените не са персонални. Това посочи министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на заседанието на Междуведомствената работна група за разследванията срещу ''тримата големи'' в съдебната система.

Той припомни, че правно-технически измененията, касаещи разследванията срещу тримата най-висши магистрати, са конструирани като изменение на НПК.

,,Това е така, защото макар ключово и основно режимът да тръгва систематично от изменение в Закона за съдебната власт, частта, която касае разследване на действия на двамата председатели и главния прокурор следва да получи развитието си и в процесуалните норми на НПК'', обясни Кирилов.

Той обърна внимание, че в публичното пространство доста аргументи са изложени с персонализация по отношение на сега действащия председател на ВКС.

,,На практика реда, който предлагаме, отговаря и защитава и него в тези случаи, защото по досегашния ред всички сме съгласни, че няма проблем да се проведе разследване и респективно процедура спрямо председателя на ВКС и на ВАС. Да, детайлите не са разписани, но се прилагат общите правила. Докато режимът, който предлагаме въвежда като предпоставка за такова разследване гласуване с мнозинство от две трети, от 17 членове на ВСС, което е защитна мярка и спрямо него'', обясни правосъдният министър.

,,Моля да съобразявате това обстоятелство, когато някой разпространява тези, че промените касаят персонално конкретно лице. Няма нищо подобно и от логическа страна, и от субективно-волева. Никой не решава този казус, ако беше за конкретен човек, защото ако беше така, той можеше да се реши много отдавна'', допълни Данаил Кирилов.

Novini.bg
535 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Ай кситир,Глу.... !

2019.06.24 | 15:47

61407

Казват,че това момче е "скарано с правото",ама какво да се прави - "наше момче "е .

Добави коментар